Je betaalt te veel tol. Met dit trucje bespaar je 50%! image

Je betaalt te veel tol. Met dit trucje bespaar je 50%!

Na het zien van dit filmpje waren we met stomheid geslagen, want blijkbaar betalen we in Europa al járen te veel tol. Zo bespaar je met één druk op de knop tot 50%.


Oké, dit is niet daadwerkelijk de Route du Soleil. Maar close enough! (Foto: Den Heslop, Unsplash)

Wij en vele andere automobilisten betalen bij geautomatiseerde tolpoortjes op de Franse snelweg gewoon het bedrag dat er op het schermpje verschijnt. Maar wat blijkt: deze scanners delen je voertuig vaak ten onrechte in een te hoog tarief in. Gelukkig plaatste de oplettende vakantieganger Andries Bik, die regelmatig door Frankrijk rijdt, een video met de oplossing. Hij kwam erachter dat de prijs direct met dertig tot vijftig procent omlaag gaat als je op het assistence-knopje drukt. Gevolgd door een melding dat ‘per ongeluk’ het verkeerde tarief werd aangeslagen. Met behulp van deze techniek betaal je dus nooit meer onnodig veel tolgeld als je door Frankrijk rijdt. Wij stellen voor dat je jezelf trakteert op een flesje wijn van het geld dat je bespaart.

Niet expres

Volgens Ad Vonk van de ANWB is er in het filmpje, dat al 60.000 keer is gedeeld, echter sprake van een vergissing. De scanner, zo zegt hij, zal de camper van Bik waarschijnlijk hebben aangezien voor een vrachtwagen, waarvoor een hoger tarief moet worden betaald. Toch adviseert Vonk om te allen tijde te controleren of je het juiste bedrag betaalt. Vooral mensen met een camper, caravan of grote auto lopen het risico dat ze onterecht te veel betalen.