X markeert de plek. 5 verborgen goudschatten image
Marieke141

X markeert de plek. 5 verborgen goudschatten

Als jij dacht dat schatzoeken voorbehouden bleef voor Donald Duck, heb je het mis. Verspreid over de wereld liggen schatten waarvan we denken dat ze bestaan maar níét weten waar ze zich bevinden. Dit zijn de meest legendarische.



Er zijn ergere plekken dan de Rockies om een schat te verbergen (Foto: Reisreporter nita92)

1. De schat van Fenn, Canada

Meer dan één miljoen euro; zo veel moet de bronzen kist met plunderwaar waard zijn die door de Amerikaanse kunsthandelaar Forrest Fenn werd verborgen in de Rocky Mountains. Om schatzoekers naar de juiste plek te leiden publiceerde hij een kort gedicht met cryptische aanwijzingen. Sinds deze publicatie in 2010, hebben duizenden schatzoekers naar de buit gezocht. Maar vooralsnog zonder resultaat. Naar eigen zeggen verborg hij de schat om mensen aan te sporen om de wildernis in te trekken.

Poging wagen? De stokoude Fenn – hij was tachtig toen hij de schat begroef – blijft volhouden dat de buit verborgen ligt in een toegankelijk, ongevaarlijk gebied in de Rockies.

2. De Gouden uil, Frankrijk

Hoewel initiator Paul Hauser stierf in 2009, gaat de zoekactie naar de door hem verstopte gouden, met diamanten ingelegde uil gestaag door. Vóór zijn dood publiceerde hij een 22 pagina’s tellend boekje met daarin elf uiterst cryptische raadsels, die de coördinaten van de schatlocatie prijsgeven. Uit onderzoek is al gebleken dat de uil daadwerkelijk bestaat. De waarde wordt geschat op ongeveer 140.000 euro.

Poging wagen? Fanaten hebben al ontrafeld dat het startpunt van het spel in het centrum van Bourges ligt. Én dat het plaatsje Roncesvalles, vlak over de Spaanse grens, het antwoord is op één van de elf raadsels.



Roncesvalles, pelgrimsoord én verstopplaats (Foto: Reisreporter TravelingRene)

3. De schat van de Flor de la Mar, Indonesië

Het Portugese schip Flor de la Mar, dat in 1511 zonk voor de kust van Sumatra, wordt alom beschouwd als de heilige graal van scheepswrakken die nog níét geplunderd zijn. Snappen we wel, aangezien de buit op de zeebodem naar schatting ruim één biljoen euro waard is.

Poging wagen? Reis dan af naar het Indonesische bounty-eilandje Pulau Weh, in het uiterste noorden van Sumatra, waar het schip moet zijn vergaan. Je kunt er prachtig (wrak)duiken.

4. De kroonjuwelen van koning John, Engeland

Als we de eeuwenoude verhalen moeten geloven, verloor de Engelse koning John een van zijn meest geliefde kroonjuwelen tijdens zijn oversteek van The Wash, een grote getijdenbaai in Oost-Engeland. In de eeuwen die volgden hebben honderden schatzoekers naar de koonjuwelen, die ruim vijftig miljoen euro waard zouden zijn, gezocht. Maar tevergeefs.

Poging wagen? Het kleine marktstadje King’s Lynn, waar koning John zijn reis volgens gearchiveerde documenten begon, is ook voor jou het perfecte beginpunt om de wildliferijke baai te verkennen.

5. De koperen rol, Dode Zee

De opwinding was groot, toen in 1952 een koperen rol met daarin eeuwenoude Joodse manuscripten werd gevonden in een grot aan de noordwestelijke oever van de Dode Zee. In tegenstelling tot vergelijkbare rollen, gevuld met literatuur, bevatte de koperen rol een lijst met 63 locaties van goud- en zilverschatten.

Poging wagen? De koperen rol en zijn inhoud worden op dit moment tentoongesteld in het Jordaans Museum in Amman. Sommige geleerden twijfelen aan de authenticiteit van de rol – ze noemen het een vroeg voorbeeld van een hoax. Maar het overgrote merendeel gelooft dat de schat afkomstig is uit de Joodse Tempel in Jeruzalem en verborgen is vóórdat de Romeinen op bezoek kwamen.