Op vakantie in Bretagne: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen
Met ontelbaar veel bezienswaardigheden, spectaculaire kust en een bijzondere keuken is Bretagne een van de populairste vakantiebestemmingen van Frankrijk. Dat maakt het ook moeilijk kiezen als je een reis aan het plannen bent. Waar moet je naartoe en wat is de beste reistijd? De Columbus-redactie helpt je een keuze te maken, weg van de massa.
Van imposante kliffen en kathedralen tot heerlijke eilanden en crêpes: dit zijn de Columbus-tips voor een onvergetelijke vakantie in Bretagne. Reis mee met onze reporters Tim Bilman en Maurice Lede in hun aanstekelijke podcasts en waan je zelf in de regio. Wil je zelf naar Bretagne? Test je kennis van de regio dan met onze quiz en hengel die vakantie binnen!
1. Laat je charmeren door Quimper
Foto's: Tim Bilman
Het charmante plaatsje Quimper − het Bretonse kemper betekent ‘samenvloeiing’ − ligt precies op de plek waar meerdere rivieren samenkomen. Het historische centrum staat vol met karakteristieke vakwerkhuizen die, net als de grachtenpanden in Amsterdam, tegen elkaar aanleunen. Het icoon van Quimper is de Cathédrale Saint-Corentin de Quimper, dat je tijdens een wandeling door de stad dankzij doorkijkjes en uitzichtpunten telkens weer op wonderschone wijze tegenkomt. De twee gerestaureerde torens zijn maar liefst 76 meter hoog. Het bouwwerk is dan ook één van de grootste gotische juwelen van West-Frankrijk. Oók vanwege het kleurrijke en gedetailleerde glas-in-loodwerk, dat uit verschillende periodes dateert en de ontwikkeling van de lokale brandschilderkunst etaleert.
2. Blaas een toontje lager
Foto's: Tim Bilman
Tijdens een verkenningstocht door Bretagne,ontkom je bijna niet aan de traditionele bagads, Bretonse bands die muziek produceren met slechts drie instrumenten: de doedelzak, drum en zogeheten bombard, een krachtig blaasinstrument dat doet denken aan de hobo. De muziek is aangenaam maar ook héél aanwezig. Een van de spectaculairste evenementen om live naar bagads te luisteren is het jaarlijkse Festival Interceltique in Lorient. Je kunt tijdens je bezoek aan Bretagne ook een van de vele plaatselijke muziekscholen binnenlopen waar bagads optreden. Of houd de evenementenkalender van Bagad Kemper, een van de oudste bagads van Bretagne, bij.
3. Trotseer de Atlantische Oceaan op een surfplank
Foto: Tim Bilman
Dankzij de gunstige golfslag vanuit de Atlantische Oceaan is de kust van Bretagne op veel plekken ideaal voor surfen. Het wemelt er van de beschutte baaien en het water is er kraakhelder. Ook de rust is een grote pre: zelfs in hartje zomer hoef je de beste surfspots met slechts enkele anderen te delen. Columbus dook het water in bij het plaatsje Penmarc’h. Beginners en meer ervaren surfers kunnen hier het hele jaar door golven pakken. Je kunt lessen volgen bij 29hood.
4. Smul van ambachtelijk gemaakte crêpes
Foto: Getty Images
De crêpe is de klassieke culinaire specialiteit van Bretagne. Crêpes maak je net als pannenkoeken met een beslag van bloem, water, suiker, eieren en zout. Alleen de verhoudingen verschillen – elke traditionele crêperie in Bretagne heeft zelfs zijn eigen geheime recept voor het beslag. In het westelijke deel van Bretagne worden crêpes gebakken met tarwe- of boekweitmeel (in het Frans blé noir of sarrasin genoemd). Aanschuiven in een ‘Crêperie gourmande’ betekent dat je gegarandeerd eet bij een specialist op het gebied van crêpes, iemand die deskundig is en bij voorkeur lokale producten gebruikt. ‘Crêperie gourmande’ is het eerste officiële keurmerk voor Bretonse crêperies die kiezen voor kwaliteit, als het gaat om producten en service.
5. Slaap even lekker uit in de natuur
Links Au Coin du Bois, rechts Embruns d'Herbe. Foto's: Tim Bilman
Bretagne kan bogen op een breed scala aan duurzame accommodaties. Onze favorieten bevinden zich in Finistère, in het uiterste westen. Van harte aanbevolen is Slowcamp Embruns d’Herbe, een ecologisch vakantiehuisje midden in een natuurgebied met vrij uitzicht op de Atlantische Oceaan. Je eet uit de moestuin. Vanaf € 60 per nacht. Op het platteland bij Quimper raden we Au Coin du Bois aan: een verzameling sfeervolle Finse cabins en een spa, vanaf € 90 per nacht.
6. Neem de ferry naar het einde van de wereld
Foto: Tim Bilman
Ouessant, het westelijkste eiland van continentaal Frankrijk, wordt op het vasteland ‘het einde van de wereld’ genoemd. De pakweg zeshonderd eilanders beschouwen ‘hun rots’ juist als een startpunt. De westkant is ruig, vol grillige rotsen die door weer en wind zijn uitgesleten tot prachtige kunstwerken. Het doet denken aan het decor van series als Game of Thrones. Als je hier rondloopt ga je automatisch filosoferen over het leven en laat je alle dagelijkse sleur van het vasteland van je afglijden zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Huur er een fiets en trap met een boog naar het westen. Onderweg naar Lampaul kom je langs indrukwekkende, tot wel zestig meter hoge kliffen. Op Ouessant groeien geen bomen, enkel grassen. Boven op de vele heuveltjes geniet je van de weidse uitzichten.
7. Zie het licht
Foto's: Tim Bilman
Op het westelijke puntje van het eiland Ouessant vind je de Phare du Creach, de krachtigste vuurtoren van Europa. In een vast ritme verlichten de stralen alle delen van het eiland en de zee eromheen. Het licht is tot een afstand van circa zestig kilometer zichtbaar. Ook overdag is dit deel van Ouessant, met zijn vervaarlijk ogende branding, spectaculair en nodigt uit tot een wandeling of fietstocht.
8. Duik in de lokale muziekscene
Perynn Bleunven en Elise Desbordes, de twee leden achter de popband Emezi uit Brest. Foto: Tim Bilman
Het Bretons, dat te herkennen is aan de harde g, is voor andere Fransen zo goed als onverstaanbaar maar ook ontzettend muzikaal. Perynn Bleunven en Elise Desbordes, de twee leden achter de vrouwelijke popband Emezi, zijn daarvan het levende bewijs. Het duo zingt aanstekelijke Beyoncé-achtige liedjes, maar dan in het Bretons. ‘Anders dan in het vlakke Frans, kun je in het Bretons méér gevoel stoppen in de uitspraak van de woorden. Dat maakt het voor ons leuker om Bretonse nummers te schrijven,’ zegt Elise. Maar dat is niet de enige beweegreden. Inmiddels is het duo bezig met een missie. ‘Het aantal mensen dat dagelijks Bretons spreekt is sterk afgenomen. Wij doen ons best om de taal in leven te houden.’ Draag je steentje bij en ga naar een Bretons pop- of rockconcert in één van de grotere steden – de lokale popmuziekscene is levendig en divers. Hotspots in Brest zijn o.a. La Carène en Le Cabaret Vauban. Ook de jaarlijkse muziekfestivals Astropolis en Jeudis du Port zijn aanraders.
9. Maak een stedentrip naar bruisend Brest
Foto: Tim Bilman
Havenstad Brest is de internationale toegangspoort tot Bretagne. Het maritieme verleden stroomt door haar aderen. Maak er een wandeling langs de levendige kaden, met zicht op de indrukwekkende brug van Iroise, het kasteel van Brest met zijn zeevaartmuseum, en de aquaria van het indrukwekkende Océanopolis. Een futuristische kabelbaan verbindt beide oevers van de rivier Penfeld en brengt je naar het Plateau des Capucins, een deel van de stad met monumentale werkplaatsen die vroeger bestemd waren voor de scheepsbouw en tegenwoordig een culturele hotspot vormen. In het Atielier des Capucins, de grootste overdekte publieke ruimte van Europa, kun je flaneren, spelen, een hapje en drankje doen, uitgaan en winkelen in een van de grootste conceptstores van Frankrijk. Of gewoon genieten van het fantastische uitzicht over Brest en de Atlantische Oceaan.
10. Toost op het goede leven met cider en whisky
Eet- en drinktip: les P'tites Recettes in Brest. Foto: Tim Bilman
Veel Bretonse stokerijen openen hun deuren om je een kijkje achter de schermen te geven. Dé lokale drank is de Bretonse boerencider, die sinds mensenheugenis wordt gemaakt. Dankzij de Keltische traditie worden in Bretagne ook whisky’s van uitstekende kwaliteit geproduceerd. Minder bekend is de Chouchen, een ander Keltisch drankje, dat door de fermentatie van honing en water ontstaat, ook wel mede genoemd. Deze goudkleurige drank (alcoholpercentage van 13° vol.) wordt gekoeld gedronken en geserveerd als aperitief of digestief. Yec’hed mat, proost, op je gezondheid!
11. Luister naar de Columbus Travel-podcast over Bretagne voor meer reisinspiratie tussen de oortjes
Columbus-reisjournalisten Maurice Lede en Tim Bilman reizen af naar Finistère, het uiterste westen van Bretagne, en ontdekken het eilandleven van Ouessant, de charme van Quimper, de indringende muziek van de bagads en het geheim van een goede crêpe. Luister hieronder naar hun podcasts over de eigenzinnige regio.
Reizen naar (het uiterste westen van) Bretagne
Pak de Thalys naar Parijs en stap bij Montparnasse over op de TGV INOUI naar Quimper of Brest: een comfortabele, negen uur lange reis. Met een huurauto rijd je langs de kust naar Le Conquet, waar de veerboot naar Ouessant vertrekt.
De beste reistijd voor Bretagne
Het weer is een bepalende factor in de regio en moet grote invloed hebben op het gemoed van de bewoners; het waait vaak stevig, ook bij zonnig weer. Dat zonnige weer kan snel omslaan in een flinke storm met helse stortbuien. Van april t/m oktober (juli en augustus zijn toeristische piekmaanden) is het weer aangenaam, met een redelijke kans op zonneschijn. Alle faciliteiten voor bezoekers zijn dan open. Eilandhoppen met de ferry kan het hele jaar door, maar als je slechts een dagje op een eiland wilt doorbrengen kan dat doorgaans alleen tussen mei en september.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.