8 sneeuwzekere redenen voor een wintervakantie in Lapland
Denk je aan uitgestrekte jungle, dan denk je aan tropisch regenwoud. Maar op slechts drie uur vliegen vind je in Lapland de winterse variant: een uitgestrekte, verlaten wildernis met rendieren en een incidentele lynx of beer. Oneindige, maagdelijke sneeuw zonder voetstappen. Ons werd in Lapland zo veel duidelijk: winterse jungle bestaat nog in Europa. We hebben de gaafste activiteiten in Lapland voor je op een rij gezet.
1. Spot de Lapse Big Five
Voor beren, wolven, veelvraten, lynxen en elanden hoef je niet naar Canada of de Verenigde Staten. Deze Grote Vijf kun je ook in Fins Lapland spotten. Verschillende reisorganisaties bieden beren- en wildlifetours aan, waarbij je midden in het bos je verschuilt in een observatiehut, tot de dieren tevoorschijn komen. Een van mijn favoriete plekken is het beschermde natuurgebied Martinselkonen, op een steenworp afstand van de Russische grens. Tussen de eeuwenoude sparren, die zijn behangen met lange slierten baardmos, kun je vanaf medio april bruine beren spotten aan de oever van een meer of bij een moeras. Makkelijker te vinden dan de Big Five zijn rendieren, de grote grazers van de toendra’s en allang gedomesticeerd door de inheemse Saami voor hun huid en vlees en om als lastdier dienst te doen. De meeste Saami hebben hun nomadisch bestaan opgegeven en dus vind je in Fins Lapland rendierboerderijen die ook bezoekers verwelkomen. Zo krijg je een kijkje in de cultuur van de Saami en kun je tegelijkertijd rendiertochten maken door de uitgestrekte bossen en over de toendra’s − jij in een slee achter een machtig rendier dat door een stil winterwonderland zoeft. Een aanrader is de omgeving van het dorpje Saariselkä. Hier wonen zo’n tweeduizend Saami − een van de grootste gemeenschappen van Finland − en er zijn verscheidene boerderijen die rendiersafari’s organiseren in het aangrenzende Urho Kekkonen, het op een na grootste nationaal park van Finland.
2. Leer van én over de nomaden van het noorden: de Sami
Foto: Voigt Travel
Ooit waren de noordelijke provincies van Scandinavische het territorium van de Sami en hun rendieren. Dag in dag uit trokken ze met hun kudde, hun kota’s en de familie de Lapse wildernis door. Ze lieten zich leiden door de rendieren, het noorderlicht en het weer. Grenzen waren er niet: ze konden gaan en staan waar ze wilden. Daar kwam verandering in toen de Sami werden gedwongen te moderniseren. Gelukkig wisten de nakomelingen van de vroegere Sami de tradities, normen en waarden te bewaren. Daarom kun je in Zweeds en Fins Lapland nog steeds kennis maken en leren over de levensstijl en opvattingen van dit volk: een levensstijl die geleid werd door moeder natuur. Bezoek bijvoorbeeld een Sami-museum, zoals Sami Siida Museum in het Finse Inari, of verblijf in een kleinschalige lodge waar je elke dag met de Sami op pad gaat, zoals Rajamaa Lodge in Zweeds Lapland.
3. Leer racen met rendieren
Foto: iStock
Verrassing: rendieren kunnen rennen! Hun topsnelheid is circa zestig kilometer per uur. Je zal maar door ze worden meegesleurd, maar dat is precies de gedachte achter rendierraden, een sport die in heel Lapland op veel fans kan rekenen. Jockeys op ski's worden door middel van teugels razendsnel voortgetrokken en proberen op kampioenschappen, zoals de World Cup, records te breken. Maar je hoeft geen pro te zijn om rendierjockey te spelen. In bijvoorbeeld het Salla Reindeer Park in Fins Lapland mag je eerst oefenen met een langzaam rendier voordat je een bonafide race-exemplaar in bedwang moet houden.
4. Word één met de omgeving tijdens een kilometerslange huskysafari
Foto: Voigt Travel
In alle stilte raas je door de dichtbegroeide bossen. Het enige wat je hoort zijn de enthousiaste honden die voor je slee rennen. Je passeert metershoge bomen, bevroren meren en idyllische heuveltoppen. Alles om je heen is gehuld in een witte jas. Tijdens een huskysafari word je gegarandeerd één met de prachtige omgeving. Ga een ochtend of middag op pad met de husky’s of kies voor een tweedaagse tocht waarbij je samen met deze vriendelijke viervoeters overnacht in een wilderniscabin. De lokale gidsen zorgen dat je niets tekortkomt. Je strijkt neer bij een kota voor een heerlijke lunch en als je de nacht in de wildernis doorbrengt, wordt er met liefde een traditioneel gerecht voor je klaargemaakt op het kampvuur in de tent.
5. Ga op avontuurlijke wintersport
Foto: iStock
En ... actie! Fins Lapland is volgens de kenners een van de beste wintersportgebieden van Scandinavië en kan op veel vlakken de concurrentie aan met de Alpenlanden. Maar waar je in Oostenrijk en Zwitserland hutjemutje in de skilift zit, kun je in Fins Lapland dezelfde wintersporten beoefenen zonder mensenmassa’s − je hebt de natuur nog (vrijwel) voor jezelf. Bovendien kun je je naast skiën en snowboarden wagen aan minder bekende maar daarom niet minder avontuurlijke winteractiviteiten. Ga bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen. Met sneeuwschoenen kun je bijna overal komen. Maagdelijke, metersdiepe sneeuw is geen barrière meer. Bind je ‘tennisrackets’ onder en loop het avontuur tegemoet! Idealiter in september en oktober en tussen februari en maart, als in Lapland de aurora borealis oftewel het noorderlicht te zien is. Of bikkel mee met de Finnen en bind je langlaufski’s onder. Langlaufen is een van de populairste sporten in Finland en er zijn meer plekken mét geprepareerde sporen dan zonder. De beste en langste loipes van Lapland vind je in Ylläs (west), Ruka (oost) en Saariselkä (noord). Echte diehards houden het niet droog en gaan ijsduiken. Niet in een bescheiden meertje maar hup, meteen in de Botnische Golf, het noordelijkste gedeelte van de Oostzee. De duik is het hoogtepunt van een spectaculaire tocht met de ijsbreker Sampo. Je gaat bij het plaatsje Kemin aan boord en baant je vervolgens al krakend een weg tussen de ijsvelden. Te midden van de ijsschotsen op zee wordt er gestopt en krijg je een speciaal waterdicht thermopak om mee tussen de ijsschotsen te dobberen.
6. Spot het noorderlicht, liggend in een rendierslede
Foto: Voigt Travel
Het noorderlicht is zonder twijfel een van de mooiste natuurshows op aarde. In Lapland maak je ‘s winters dagelijks kans om dit spektakel te zien. Soms heb je geluk en speelt het zich precies boven je hotel, lodge of bungalow af. Dan is het alleen een kwestie van je jas en thermopak aantrekken en naar buiten rennen. Toch moet je meestal wel iets meer moeite doen om het noorderlicht te zien. Je hebt op zijn minst genoeg noorderlichtactiviteit, een onbewolkte hemel en een open gebied nodig. Zo’n onbewolkte hemel en open gebied kun je opzoeken met een rendierslede. Al liggend in het houten voertuig op een rendiervel zie jij de sterren en wolken aan je voorbijgaan, en dan opeens begint de hemel groen te kleuren. Zo verscholen in de slede is het net alsof je dat noorderlicht helemaal voor jezelf hebt.
7. Absolute must: de sneeuwscootersafari
Foto: iStock
De sneeuwscooter is voor de inwoners van Lapland wat de straatscooter is voor de Italianen. Locals maken er gebruik van om hun rendierkuddes bij elkaar te drijven, boodschappen te doen, de post af te leveren en naar school te gaan. Lapland heeft dan ook vele duizenden kilometers speciaal geprepareerde scootertracks die naar alle uithoeken van de regio leiden. Kruip zelf achter het stuur om geweldig mooie tochten te maken door de bossen en over de weidse vlakten. Het is stoer én spectaculair. Je kunt overal in Lapland op ‘scootersafari’, van een uurtje uitproberen tot een dagenlange tocht van meer dan honderd kilometer. In het westelijkste deel van Lapland kun je bijvoorbeeld voor zo’n € 50 een uur rijden met een gids over de dichtgevroren Botnische Golf; te boeken in elk hotel. Nog meer avontuur vind je in het uiterste noorden van Lapland, waar Joiku-Kotsamo Safaris in Saariselkä extreme tweedaagse scootersafari’s regelt. Je maakt de tocht met een gids en overnacht op een rendiervel in een traditionele Lapse tent - maar pas nadat je bij het vuur een Lapse maaltijd hebt gegeten en een sauna hebt genomen. Als je denkt dat het sneeuwscooteren een luie bezigheid is, dan heb je het mis! Als jij het ongetraind aandurft om flink snelheid te maken en hard door de bochten te gaan, zul je aardig wat spierpijn krijgen en ’s avonds na de borrel in een diepe slaap vallen. En oké, het lijkt misschien niet erg duurzaam om met een ronkende motor door het stille landschap te racen, maar het is nu eenmaal de enige manier van vervoer in uitgestrekte gebieden. Heb je de smaak te pakken, check dan of er in de periode dat je in Lapland bent ook sneeuwscooterwedstrijden plaatsvinden, of beter nog, een Europees of wereldkampioenschap. Finnen rijden rond op twee types sneeuwscooters: de kleinere scooter voor de tracks en de off-trackscooter die een langere en bredere rupsband heeft. Deze scooter zakt daardoor niet zo snel weg in de diepe sneeuw.
8. Verblijf een week lang in je eigen kelohouten bungalow
Foto: Voigt Travel
Lapland lijkt in niets op ons eigen vertrouwde thuisland. Misschien als het heel erg gesneeuwd heeft, maar dan nog is de kleur van de lucht, de geur van de bossen en de plek waar je overnacht niet te vergelijken. Want hoe fijn is het om je eigen houthakkershuisje te hebben, gemaakt van dikke boomstammen, midden in de bossen? In Fins Lapland zijn de bungalows altijd voorzien van een open haard en een Finse sauna. Zo wordt het heel makkelijk om je een week lang met je partner, vrienden of familie terug te trekken in de Lapse natuur; lekker rozig een spelletje spelen met een goed glas wijn bij de open haard, of opwarmen en uitstomen in de sauna na een dag vol actie in de sneeuw. Vergeet niet je lichaam af te koelen na afloop. Dat doe je het beste buiten bij de voordeur in de sneeuw, op je eigen privé afkoelplek.
Leg die vakantie vast en geniet extra lang van de vakantievoorpret
Foto: Voigt Travel
Hoe leuk is het om nu al te weten dat er volgende winter een vakantie op de planning staat?! Een vakantie naar een sprookjesachtig oord waar alles wit en fris is. Lapland-reisspecialist Voigt Travel heeft nu al alle winterreizen naar Lapland voor volgend jaar online staan en je kunt ook al boeken. Een beste periode is er eigenlijk niet, want iedere maand heeft iets magisch. Eind december geniet je van de kerstsferen waarbij alles verlicht wordt met lantaarns en fakkels. In januari profiteer je van het uren durende Golden Hour-effect en een lilagekleurde hemel. In februari worden de dagen langer en kun je door de hoeveelheid daglicht meer ondernemen en maart staat bekend om de goede noorderlichtkansen vanwege de lente-equinox. Voor welke periode ga jij?
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Arctic Europe.
Beginnen de reiskriebels al te komen? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.