Helsinki

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Helsinki image

Verlichting

Helsinki
Finland
TresContent

Verlichting

Het is een uur of negen als ik op mijn kamertje in de AirBnB zit. Mijn eerste avond in de geweldige stad Helsinki. Omdat ik, sinds ik om vijf uur het vliegtuig uitstapte, nog niet gegeten heb besluit ik op pad te gaan. Als ik ruim een uur later met mijn buit mijn kamertje weer binnenstap frons ik mijn wenkbrauwen. Het is in Nederland nu ook al langer licht ’s avonds maar ik kan me niet herinneren dat dit tot ruim tien uur is. Ach, ik laat het los en na een broodje en sapje duik ik mijn bed in. Er staat me een dag vol activiteiten te wachten morgen.

De dagen in Helsinki vliegen voorbij en meerdere malen verbaas ik me over de lichte avonden. Tot dat ik op een van de laatste dagen een avondwandeling maak met mijn vriend Carlos, die al jaren in Helsinki woont en werkt. Wanneer ik opmerk dat ik de avonden zo verschrikkelijk licht vind kijkt hij me aan alsof ik gek ben. “Dat is het ‘eeuwige licht’-fenomeen hè”, is zijn antwoord. Ik stop met lopen, kijk hem aan en besef me hoe dom ik ben. Natuurlijk is het langer licht hier! Ik heb zes maanden in Finland gestudeerd en zowel de lange donkere als de eeuwig verlichte dagen meegemaakt. Het is tijdens deze trip alleen geen moment tot me door gedrongen. Wellicht omdat ik de meeste tijd in winters Finland heb doorgebracht. Een beetje moet ik er wel om grinniken.

Die nacht word ik om 4:00 uur wakker. Door het openstaande raam hoor ik wat rumoer op straat en ik besluit, nieuwsgierig als ik ben, een kijkje te nemen. Als ik de gordijnen openschuif zie ik dat de stad gehuld is in een hele lichte schemer. Een groep jongens maakt daar dankbaar gebruik van door diep in de nacht een potje voetbal te spelen op het veldje voor de AirBnB. Noem het asociaal, noem het achterlijk… Ik sla het gade en vind het eigenlijk wel een leuk tafereeltje. Want laten we eerlijk zijn, hoe gaaf is het dat je om 4:00 uur ’s nachts de deur uit kunt stappen voor een potje voetbal in het licht!

Ik blijf het fascinerend vinden. De dagen zijn lang en de wereld ziet er een stuk vriendelijker uit. “De Finnen betalen er in de winter natuurlijk wel de prijs voor”, zo stelt vriend Carlos. En daar heeft hij een punt. Lange donkere en vooral deprimerende dagen. Zeker als er geen sneeuw valt, zoals afgelopen winter. Maar voor nu: verlichting!