Onontdekt Thüringen; Duits wandel- en fietsparadijs image

Onontdekt Thüringen; Duits wandel- en fietsparadijs

De deelstaat Thüringen ligt midden in het groene hart van Duitsland en heeft de actieve wandelaar en fietser van alles te bieden. Zo zijn de glooiende landschappen, heuvels van duizend meter hoogte, dalen, bossen, meren en stuwdammen om door een, uh, Thüringetje te halen …


Zie jij jezelf hier al zitten? (Foto: © Marco Fischer Thüringer Tourismus GmbH)

Wandelen en fietsen op de grens tussen Oost- en West-Duitsland

Een flink stuk van de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland, liep door de deelstaat Thüringen. Moerassen, heidevelden, struik- en bospartijen; in de dertig jaar dat deze 760 kilometer lange groene strook verboden terrein was, greep de natuur er haar kans om zich te ontpoppen tot een uniek wandel- en fietsparadijs. Zelf op ontdekking uit in deze aaneenschakeling van bijzondere biotopen, elk met zijn eigen flora en fauna? Loop of fiets over een van de vele gemarkeerde routes die leiden door Zuid-Harz, Eichsfeld, de Thüringer Rhön, het Thüringer Woud of het Thüringer leisteengebergte. Plan onderweg een stop in bij een van de musea of monumenten ter nagedachtenis aan de duistere periode.

Fietsen langs de oevers van de Saale

Ook buiten de bijzondere voormalige grensstrook is er van alles te beleven. Zo vind je er oneindig veel fietsopties. Ze geven je de mogelijkheid om de vele kanten van de regio met eigen ogen te zien. Onderweg passeer je diverse landschappen, pittoreske dorpjes met typisch Duitse vakwerkhuizen en steden met gezellige centra. Neem de Saale-fietsroute, waarvan 180 kilometer – van de in totaal ruim 400 – door Thüringen loopt. Na de afdaling vanuit de heuvels naar het Saale-dal, wordt de route geschikter voor de meer recreatieve fietser.

Deze regio kan pronken met vele romantische kastelen, zoals het barokke slot Heidecksburg bij Rudolstadt of de middeleeuwse burcht Leuchtenburg. De mooist gelegen kastelen liggen echter ten noorden van Jena, de grootste stad van de deelstaat. Samen vormen deze de Dornburger Kastelen, ook wel ‘het balkon van Thüringen’. Ze steken fier uit boven de wijngaarden in het Saale-dal. Een ideale plek dus om je fietstocht te eindigen. Uiteraard mét een welverdiend glaasje wijn geproduceerd door een van de lokale wijnboeren.

Meer weten over de fietsmogelijkheden in Thüringen? Klik hier.


Liep jij al eens tussen de boomtoppen? (Foto: © Martina Sörensen-Thüringer Tourismus GmbH)

Wandelen door een van de laatste oerbossen van Europa

In Thüringen vind je maar liefst zeven nationale natuurgebieden. Eén daarvan – Nationaal Park Hainich – is een van de laatste grote, Europese beukenbossen. Een oerbos waar de natuur ongehinderd haar gang kon en kan gaan. Hier kun je zien hoe de natuur in Midden-Europa er eeuwen geleden uitzag. Je vindt er nog reusachtige bomen, begroeid met mos en paddenstoelen. De oplettende wandelaar ontdekt onderweg zeldzame plant-, boom- en misschien zelfs diersoorten. De wilde kat, bijvoorbeeld. Al is de kans dat je dit schuwe dier spot behoorlijk klein. Een andere bijzondere attractie in Nationaal Park Hainich is het boomkronenpad. Zoals de naam al doet vermoeden, torent dit 500 meter lange pad boven de toppen van de bomen uit. Of kies voor een van de educatieve belevenispaden, die leuk zijn voor kinderen vanwege de informatiepunten langs de route. Voor wie grotere delen van het natuurgebied wilt ontdekken, lopen er diverse wandel- en fietspaden door het park. 

Meer weten over de natuurparken in Thüringen? Klik hier.

Meer informatie over een vakantie naar Thüringen? Kijk op vakantie-thuringen.nl.