Rijnland-Palts

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Burcht Stahleck !

Rijnland-Palts,
Duitsland


De Burcht Stahleck is een hoogteburcht bij Bacharach in Rijnland-Palts. De burcht huisvest nu een jeugdherberg en werd na een eeuwenlang bestaan als ruïne in de 20e eeuw herbouwd.
Voorheen werd van 1940 tot 1942 het kasteel als lazaret door de Wehrmacht gebruikt. Aansluitend werd in het complex een heropvoedingskamp voor jongeren ingericht. Met ingang van januari 1943 werd de burcht een strafkamp voor jongeren die blijk hadden gegeven van onvoldoende trouw aan de nazi-leer. Daarna werd het complex een trainingskamp om jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar te harden, discipline en orde bij te brengen en voor te bereiden op de krijgsdienst.
Een stukje geschiedenis is nog in deze burcht te vinden. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de oorlog. Als je geïnteresseerd bent in de 2e wereldoorlog is het interessant om te bezoeken.
Nu is het dus gedeeltelijk een jeugdherberg. Sinds 2002 behoort het complex tot het UNESCO werelderfgoed. Als bijzonder waardevol historisch monument valt de burcht bovendien sinds 1989 onder de bescherming van het Cultuurgoederenverdrag van Den Haag.