Noord Rijnland-Westfalen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Salzgrotte

Noord Rijnland-Westfalen,
Duitsland


Vorig jaar op een wandelweekend in de Eifel bezocht ik de zoutgrot in Simmerath: http://www.salzgrotte-simmerath.de/
en ben nu helemaal verkocht - dit wil ik wel iedere dag!

Het idee van de zoutgrot komt uit Oost-Europa. Bij onderzoek naar Poolse zoutmijnwerkers bleek dat deze vrijwel geen ademhalingsklachten zoals astma of longontsteking hadden en dit gegeven van de oude zoutmijnen zorgde er toen voor dat heel wat kunstmatige zoutgrotten het licht zagen. In Duitsland en Oost-Europese landen is zouttherapie al jarenlang populair. In ons land is het nog vrij onbekend en dan nog alleen binnen een wellness-centrum te vinden, waarmee je voor een uurtje zoutgrot ook gelijk driemaal zoveel betaalt als in Duitsland of Polen. Hopelijk gaat dit eens veranderen.

Bij een bezoek aan een zoutgrot neem je 45 minuten plaats in een ligstoel (met kleding aan), doet je ogen dicht, en de combinatie van lichttherapie, het geluid van een kabbelende zee en de atmosfeer van zeelucht zorgen voor een weldadige ontspannende (en medicinale) werking. Er heerst in de grot door hoge concentratie van mineralen in de lucht een micro zeeklimaat. De grot is opgebouwd uit zoutblokken uit het Himalaya-gebergte en zout uit de Dode Zee. Je huid voelt heerlijk zacht aan als je eruit komt.

Ook op mijn citytrip van vijf dagen in Poznan bezocht ik iedere namiddag een uurtje de zoutgrot bij mijn hotel om de hoek : http://www.solnagrota.com/en/home
In veel steden in Duitsland zijn zoutgrotten te vinden: http://www.salzgrotte.com.de/
Wat mij betreft een fijn alternatief voor de sauna of hammam.

Nb de foto maakte ik aan de Dode Zee, Israël.