Keulen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kartonnetjesmuurtje

Keulen,
Duitsland


Ik heb de afgelopen dagen veel foto’s zien passeren over communicatie. Dit heeft me aan het denken gezet. Wat is communicatie? Het overbrengen en het ontvangen van een boodschap, een mededeling, een gedachte, een idee of een emotie. Bij communicatie zijn ten minste twee partijen betrokken in de rol van zender en ontvanger.
Communicatie is een kenmerk van leven. Stenen communiceren niet met elkaar, organismen doen niet anders. Bij dieren (dus ook mensen) die in een groep leven is het van levensbelang dat ze met elkaar kunnen communiceren. Door communicatie kunnen ze elkaar waarschuwen voor gevaar. Ze moeten elkaar vinden of juist vermijden. Ook kunnen ze gezamenlijk voedsel bemachtigen. Communicatie kan binnen de soort zijn (intraspecifiek), maar ook tussen verschillende soorten (interspecifiek). Daarnaast is ook verbale communicatie, welke een vorm van communicatie is waarbij men zich uit met woorden en geluiden. Of non-verbale communicatie, waarbij men bedoelt elke vorm van uitwisseling van boodschappen via niet-talige signalen of tekens: 'zonder woorden'. En waar valt gebarentaal dan in?
Mijn kartonnetjesmuur lijkt te voldoen aan het bovenstaande. Teksten, tekeningen of foto’s. In verschillende talen zoals Duits, Arabisch en Hebreeuws. En het doel: een wens, een boodschap of een statement!