Keulen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Keulen image

City trip Keulen

Keulen
Duitsland
Victorw

City trip Keulen

Voordat ik naar Keulen ging vroeg ik mij af: "Hoe mooi is Keulen eigenlijk? Wat heeft de stad te bieden? Zijn de steden in west Duitsland überhaupt wel mooi voor een weekendje?" Na drie dagen door Keulen gezworven te hebben en tientallen kilometers gelopen te hebben moet ik zeggen dat Keulen niet echt een héel mooie stad is. Het is echter ook zeker geen lelijke stad. Ondanks dat Keulen geen historische stad (meer) is, is het toch populair bij toeristen. Keulen heeft een aantal bijzonder gewaardeerde highlights die de stad populair maken en dat zijn in willekeurige volgorde: de Dom, carnaval, kerstmarkten, winkelen en Eau de Cologne.
Het centrum van Keulen is vrij klein en alle bijzondere dingen zijn te voet te bereiken. Er is weliswaar een tramdienst in Keulen, maar daar hoef je dus geen gebruik van te maken.
Met circa een miljoen inwoners is Keulen na Berlijn, München en Hamburg de vierde grootste stad van Duitsland. Keulen kent in tegenstelling tot veel andere Duitse steden een lang historisch verleden. In 38 v.Chr. richtten de Romeinen er een nederzetting die uit groeide tot een flinke stad dat omgedoopt werd tot Colonia Claudia Ara Agrippinensium (CCAA). De stad werd ommuurd waarvan nog altijd delen te bezichtigen zijn. Keulen was lange tijd een van de grootste steden ten noorden van de Alpen.
De indrukwekkende Dom is thans wereldberoemd en attractienummer één van de stad. Tegenwoordig staan er in Keulen nog bijna honderd katholieke kerken, waarvan twaalf romaans en vier gotisch. Het Aartsbisdom Keulen is nog steeds het rijkste bisdom ter wereld. Nadat je vanuit het Hauptbahnhof het plein voor de Dom opkomt word je meteen geconfronteerd met grote zwart-wit foto’s van de Dom na de bombardementen van WOII. Ik wist niet goed wat ik hier nou van moest vinden. Wat willen ze hiermee zeggen? Kijkt eens hoe goed wij de Dom weer gerenoveerd hebben, of kijk eens hoe zwaar de Dom getroffen is door bombardementen van de geallieerden? Moet het schuldgevoel opwekken of juist medelijden? Ik weet het niet.
Over Duitsland beginnen zonder over de oorlog te spreken is nog steeds lastig. Moet je nou altijd die oorlog aanhalen, zal je zeggen? Nee, maar je ontkomt er eigenlijk niet aan. Ongeveer 90% van het oude centrum van Keulen is in WOII plat gebombardeerd, waardoor veel historie is verdwenen. De architectuur van de bebouwing is hierdoor van na de oorlog. De stijl is in het algemeen eenvoudig, recht, sober en tijdloos. In die zin is de stad wat saai. Diverse huizen zijn in verschillende kleuren geschilderd waardoor het wat frisser overkomt. In het centrum is haast geen moderne bebouwing en hoogbouw. Een van de weinige opvallende moderne gebouwen is de winkel van Peek&Cloppenburg aan de Schildergasse 65-67, dat er uitziet als een glazen “rups”.
Er zijn weinig herinneringen aan WOII te zien in de stad. Je moet je verdiepen in de stad om ze te vinden. Das toch ook raar? Aan de Duitse zijden zijn toch ook veel onschuldige slachtoffers gevallen. Worden die niet herinnerd? Het waren toch niet allemaal slechteriken? WOI en WOII zijn gevoelige onderwerpen voor de Duitsers en worden blijkbaar zoveel mogelijk vermeden. Of is het schaamte voor wat door landgenoten is aangericht? Ze zullen er ook niet trots op zijn. Kop op, niet achterom kijken, is blijkbaar de mentaliteit van een Duitser, of kroppen ze het gewoon op? Wie weet.
Het NS-Documentationszentrum / EL-DE Haus is een documentatie- en onderzoekscentrum over het nationaalsocialisme. De Gestapo was hier ooit gehuisvest. In de Alt St. Alban staat het skelet van de St. Alban kerk als oorlogsherdenkingsmonument. Veel meer kon ik niet ontdekken over de oorlog.

Na de bombardementen in WOII was het niet meer toegestaan om hoge bebouwing te maken die enig zicht van de Dom zou ontnemen. Hierdoor is op het raadhuis, enkele kerken en de Dom na helemaal geen hoogbouw in het centrum en das heel uniek voor een stad met een miljoen inwoners.
In het centrum van Keulen is maar weinig groen te vinden, er zijn geen parken. Om het centrum heen ligt weliswaar een lange smalle groengordel (Innerer Grüngürtel), maar of je daar als toerist iets van zult zien is twijfelachtig, omdat je daar niet zo snel komt.
De stad heeft echter een lange en mooie wandelpromenade langs de Rijn. Toeristen en bewoners wandelen er graag, terwijl je kunt genieten van de weidse blik over de Rijn en de beide stadsdelen. Aan de kade liggen diverse boten voor dagtochtjes over de Rijn.
In Nederland hebben we het vaak over Deutsche Gründlichkeit, maar wat is dat nou eigenlijk precies? In Keulen vallen me een aantal dingen op waarmee ik dit kan toelichten. Op de eerste plaats viel me op dat de meeste voetgangers netjes wachten voor rood licht bij het zebrapad, zelfs als er geen auto’s aankomen. Dat doen wij Nederlanders toch echt niet meer. Tijdens de kerstmarkt wordt bier geschonken is glas en niet in plastic bekers. Dat is bij ons ondertussen ondenkbaar. Ondanks de duizenden mensen op de kerstmarkten ligt er toch geen vuil of gebroken glas op de grond. Super! In de stad is maar weinig graffiti en street art. “Degelijk” dus, we kunnen er nog van leren!

Het hele verslag kun je hier lezen:
https://volgmijnreis.wordpress.com/europa/duitsland/keulen-2016/

Foto's

09ded.jpg
09ded.jpg
Victorw
37e89.jpg
37e89.jpg
Victorw
41ca0.jpg
41ca0.jpg
Victorw
b8b71.jpg
b8b71.jpg
Victorw
d1cd4.jpg
d1cd4.jpg
Victorw
24d85.jpg
24d85.jpg
Victorw
64dc7.jpg
64dc7.jpg
Victorw