Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Graffiti

Berlijn,
Duitsland


Er zijn verschillende vormen van graffiti: ten eerste is er de simpelste vorm van individuele markeringen zoals slogans, beklading of politieke uitspraken. Voorbeelden van dit type van graffiti worden vaak teruggevonden in openbare toiletten of op buitenmuren en deze graffiti is ook meestal handgeschreven.

Een andere simpele vorm is dat van de 'tag' die grappig is, het is het schrijven van één of ander naam of schuilnaam in een krabbelgeschrift.
Zowel de 'tag' als de individuele markeringen hebben weinig of geen esthetisch uitzicht.
Het is fundamenteel de bedoeling om de schrijvers aanwezigheid aan te duiden.

De laatste vorm van graffiti is graffiti die creatief gebruik van spuitbussen om een kunstwerk te produceren dat voldoet aan de normen van de graffitistijl.
Moderne graffitikunst is ontstaan in New York City en het was eerst gekend als New York Style Graffiti. Deze kunstvorm begon in de late jaren 60. Tagging bekwam snel als een manier om een naam bekent te maken over de gehele stad. Het voordeel van de spuitbussenverf is dat men in grootte en kleuren kan evolueren. Het was niet enkel genoeg om iemands naam gekrabbeld te hebben op een beschikbaar en zichtbare oppervlakte, want iedereen deed dat. Door het gebruik van de spuitbus kon men de tagger onderscheiden van de kunstenaar door middel van kleur vorm en stijl.
Door middel van het gebruik van de spuitbus bracht men nu ook bij de artistieke creatie een tag aan. De tag is eenkleurig en is geschreven in een stijl die iedereen kan hanteren.

Deze tag gaf aanleiding tot de throw-up.Dit is een tweekleurige tag die meestal in omlijnde of bolachtige letters gemaakt is. Deze stijl is ook niet zo moeilijk maar evolueerde tot meer gecompliceerde stijlen zoals de stamp. Deze stijl maakt gebruik van letters die een driedimensioneel effect veroorzaken. Het stuk dat kort na het meesterwerk verscheen is een groot veelkleurig werk. Een stuk is meestal op een wand aangebracht en het betreft originele en bekende tekenfilmfiguren in tegenstelling tot de naam van de graffitikunstenaar.