Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spiegelingen van een stad

Berlijn,
Duitsland


Berlijn heeft veel oude gebouwen, die vaak gekraakt zijn door kunstenaars en alternatieve mensen die hergebruik noodzakelijk vinden of niet anders kunnen. Een trend, die je gelukkig steeds vaker ziet de laatste jaren. Niet in de laatste plaats omdat ze gewoon geen geld hebben zoals studenten, maar ook omdat er nou eenmaal erg veel leeg staat.

Wat leuk is, is dat deze panden door kunstenaars bespoten worden met graffiti. En niet zomaar kreten of krassen. Als je goed kijkt; en dat is het leuke van de graffiti-tour, is dat je leert zien, dat er echt verhalen in zitten en dat de graffiti artist of kunstenaar iets wil vertellen. Vaak heeft dat te maken met de geldverslindende maatschappij, de macht van corporaties en hun invloed op de politiek. De oplettende kijker komt er achter dat een bepaalde artist herkeaar is en vaker verschijnt in de stad op allerlei plekken.

Wij bezochten veel lege panden, gewoon omdat je dan pas echt een idee krijgt van wat er leeft in Berlijn onder de gewone mensen die het niet breed hebben, maar wel de grootste groep vormen van Berlijn.
Deze kunst vertelt iets essentieels namelijk, "hoe het 'echte' leven in elkaar steekt. Een boeiende ontmoeting die je stof geeft tot nadenken over de maatschappij waarin we leven.

Van Ben leerde ik spiegelingen zien en fotograferen.
De graffiti ga ik de komende tijd ook nog plaatsen voor de geïnteresseerden' of voor die mensen die hun 'oordeel' durven los te laten, omdat graffiti nou eenmaal altijd in een slecht daglicht stond. De graffiti tour is leerzaam voor een ieder die van kunst houdt. Want kunst en cultuur geven karakter aan een stad en de mensen die er wonen.