Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alexanderplatz en Berliner Dom.

Berlijn,
Duitsland


Iedereen die weleens in Berlijn geweest is, kent het plein en heeft er waarschijnlijk enkele uurtjes verbracht. Voornamelijk in het toeristische seizoen staat het plein vol met kunstenaars, straatmuzikanten en andere sfeermakers. Verder is het een perfect startpunt voor vele verschillende activiteiten die we later in dit artikel nog bespreken. Alexanderplatz, of in de volksmond eigenlijk meestal ‘Alex’ genoemd, heeft genoeg te bieden. Vlakbij de Alexander Platz ligt de Berliner Dom. (foto)

Een korte geschiedenis van Alexanderplatz
Het centrale plein in het hartje van Berlijn werd tot leven geroepen in het begin van de 19e eeuw. Het toenmalige handelsplein met de naam Ochsenplatz werd hernoemd naar de Russische Tsaar Alexander de Eerste (1777-1825). Door de jaren heen heeft het plein erg veel verschillende functies gehad: Lange tijd was het plein bekend als veemarkt waar mensen samen kwamen om te handelen en zaken te doen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Alexanderplatz veel gebruikt vanwege zijn ondergrondse bunkers. Dit had ook tot gevolg dat het een geliefd doelwit was voor de vijanden van de Duitsers en Adolf Hitler en het plein redelijk wat schade heeft opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gelukkig komen de meeste toeristen niet alleen naar Alexanderplatz om te winkelen want het plein zelfheeft niet erg veel winkels te bieden. Wel zijn er enkele grote warenhuizen: Saturn, Primark en Galeria Kaufhof zijn voor sommige bezoekers al voldoende voor een hele middag shoppen in Berlijn. Vooral de Galeria Kaufhof is wel echt de moeite waard: In deze vijf verdiepingen tellende winkel is werkelijk bijna alles te verkrijgen. Naast dit warenhuis zitten er nog enkele grote winkels op het Alex zelf maar voor het echte shop-plezier kan je beter in het dichtbijgelegen Winkelcentrum Alexa gaan kijken.

bron internet