Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Portret van de zwerver in Berlijn

Berlijn,
Duitsland


Berlijn telt elfduizend mensen die geen eigen dak boven hun hoofd hebben. Daarvan leven er zevenhonderd elke dag op straat. "Dat is verschrikkelijk veel. De dure vastgoedmarkt zorgt ervoor dat meer en meer mensen hun huur niet langer kunnen betalen",

Sinds de invoering van de Europese wetgeving rond het vrij verkeer van personen, kent Berlijn een invasie van migranten uit het oosten. Deze mensen hebben in hun thuisland geen toekomstperspectieven meer.
"We zien arbeidsmigranten uit Polen, Bulgarije, Roemenië, Tsjechië, Letland en Estland. Wanneer ze vertrekken in hun thuisland hebben ze vaak wel nog een dak boven hun hoofd. Eens aangekomen in Berlijn blijken ze niet te beschikken over de juiste vaardigheden om aan werk te geraken. Zo belanden vele arbeidsmigranten op straat in slechtere leefomstandigheden dan in hun thuisland."

Momenteel hebben elfduizend mensen in Berlijn geen eigen dak boven hun hoofd. Die zogenaamde Wohnungslosen kunnen de huur van hun appartement of huis niet langer betalen. Ze moeten onderdak zoeken bij familie of vrienden.

"Berlijn is verplicht om een bepaald percentage van haar woningen in te richten als sociale woning. De stad doet dit niet en er is niemand die ingrijpt.
Deze foto maakte ik met toestemming van de man in beeld.

bron Knack