Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Berlijn Cultuurstad

Berlijn,
Duitsland


Berlijn is een stad die continu verandert. Hierdoor is in de afgelopen jaren een jonge kunst-scene ontstaan die ver buiten Duitsland aantrekkingskracht uitoefent op andere kunstenaars. Berlijn is een nieuw centrum voor hedendaagse kunst geworden. Met de renovatie van het Hamburger Bahnhof tot Museum für Gegenwart, is een enorm industrieel gebouw verworden tot trefpunt van de moderne kunst.

In Berlijn Mitte en in Prenzlauer Berg is gelijktijdig een jonge galerie-scene ontstaan die voor internationaal opzien baart. Tussen de Kupfergraben en de Spree ligt het wereldberoemde Museumsinsel waar archeologische vondsten te bewonderen zijn en kunst uit de 19e eeuw tentoongesteld wordt. Veel Berlijnse musea hebben hun collecties opgebouwd rondom thema's uit de geschiedenis, kunst en wetenschap. Hierdoor vormt het een uniek museumlandschap.

Berlinsche Galerie De cijfers zijn verbluffend: drie opera's, meer dan 150 theaters, meer dan 175 musea en verzamelingen, circa 300 galerieën, meer dan 250 openbare bibliotheken, 130 bioscopen en talrijke andere culturele instellingen zijn er in Berlijn te vinden.

Zo is het niet verrassend dat je dagelijks uit een programma van ongeveer 1500 culturele activiteiten en tentoonstellingen kunt kiezen, variërend van klassiek tot aan underground. Met een begroting van bijna 500 miljoen euro hoort Berlijn tot de internationale top van cultuur.
Voor ons met onze culturele broedplaats een waar feest om in Berlijn te mogen rondlopen. Er verandert zoveel in deze stad, die gedragen wordt door vele kunstenaars, dat je op ontdekking door de stad steeds weer andere dingen ziet. Buiten natuurlijk de 'normale hoogtepunten'.

Het was al in de jaren twintig dat Berlijn in diverse kranten en bladen tot "stad van muziek en theater" werd uitgeroepen. Wie van cultuur houdt, zit in Berlijn goed: het is de grootste theater- en orkeststad van Duitsland. Alles vind je hier: Boulevard-theater, klassieke opera, musical, variété en niet te vergeten de talrijke cabaretvoorstellingen. Plezier en vermaak in alle varianten.

(bron blog over Berlijn)