Berlijn
Citytrip Berlijn deel 1: De leukste plekjes van de stad
Berlijn, een stad vol geschiedenis. Van de Berlijnse Muur tot het beroemde kunstwerk The Garden of Exile van Daniel LibesKind in het Jewish Museum. Een stad vol cultuur. Van de kleine kleurige winkeltjes in de wijk Kreuzberg tot de lange rijen Duitsers voor een Currywurstkraam. Een stad met een beroemd uitgaansleven. Van de grote en beruchte club Berghain tot kleine underground-feestjes.
Maandagmiddag, terwijl het Nederlands elftal bezig was Denemarken te verslaan, vertrok onze trein vanuit Amersfoort richting HauptBahnhof Berlin. Bepakt met een veel te zware backpack en een Lonley Planet reisgids begonnen wij aan onze vijfdaagse trip.
Hostel Cityway Berlijn
Rond half tien kwamen wij aan op het station en vertrokken meteen naar ons hostel Citystay. Berlijn is een grote stad, maar hij is erg handig ingedeeld, en met de metro en bus kom je overal gemakkelijk. Citystay Hostel ligt centraal, tussen Alexanderplatz en Hackerschermarkt, en is een aanrader voor elke backpacker of reiziger die een korte trip door Berlijn maakt. Wij hadden gekozen voor een 6-dorm room voor alleen meisjes, en deze zag er prima uit, met 3 stapelbedden en een douche.
De eerste avond hebben wij onder de sterrenhemel, in een schommelstoel op het terras van het hostel, nog een biertje gedronken en genoten van het feit dat wij in Berlijn waren.
Sfeervol Berlijn
De eerste dag besloten wij om naar de wijk Kreuzberg te gaan, omdat die een goede combinatie biedt van bezienswaardigheden en leuke winkeltjes. Als eerste hebben wij rondgelopen op de Bergmanstrasse, bekend om zijn goedkope restaurantjes en kleurrijke winkeltjes. Wij werden niet teleurgesteld en hebben ons vermaakt met het rondstruinen langs antiek- en andere winkeltjes. Door de vele restaurantjes heb je genoeg keus voor een smakelijke lunch, van Indiaas tot vegetarisch en van Duitste bakkers tot Japanse sushirestaurantjes.
Jewish Museum Berlijn
Na hier enige tijd te hebben rondgelopen besloten wij de metro naar het noordelijke deel van Kreuzberg te pakken, naar Checkpoint Charlie en The Jewish Museum. Checkpoint Charlie is de locatie waar de voormalige grensovergang was tussen oost en west. Voor een euro ben ik op de foto gegaan met twee ‘Amerikaanse’ soldaten, die zich erg leuk hebben aangeleerd om in elke taal een paar zinnen te spreken en die tegen mij zeiden: ‘ik hoop jij hebt un fijne tag’.
Een museum dat grote indruk op mij heeft gemaakt is het Jewish Museum. In het museum kom je in aanraking met alle facetten van het Jodendom en de tijd van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn. Dit wordt echter niet op een saaie manier gepresenteerd. Het museum, waar je makkelijk drie uur binnen bent, laat je kennismaken met het Jodendom op een interactieve manier. De Tweede Wereldoorlog is een zwarte tijd in de geschiedenis van Berlijn, maar in het museum wordt deze tijd zeer goed behandeld. Je wordt aan het denken gezet, gestimuleerd en er wordt benadrukt dat zoiets nooit en te nimmer nog mag gebeuren.