Beieren

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Reserveer een ticket voor Hohenschwangau en Neuschwanstein.

Beieren,
Duitsland


Hohenschwangau en Neuschwanstein zijn twee prachtige kastelen aan de rand van de Duitse Alpen. De Beierse koning Maximiliaan II gebruikte Hohenschwangau als buitenverblijf voor de zomermaanden. Hij liet het in de periode 1832- 1836 volledig restaureren.

Zijn beroemde zoon, koning Ludwig II, liet hier vlakbij later zijn sprookjeskasteel Neuschwanstein bouwen. Het interieur van dit kasteel staat voor een heel groot deel in het teken van hoofdfiguren uit de opera’s van Richard Wagner. Zijn extravagante smaak kostte hem zijn volledige privé-kapitaal en mede hierdoor werd de koning krankzinnig verklaard en afgezet. Hij verdronk kort daarna onder vreemde omstandigheden in de Starnberger See.

Beide kastelen zijn een bezoek meer dan waard. En ook de omgeving is bijzonder fraai. Je kunt hier prachtig wandelen, onder andere naar de Marienbrücke. Vanaf deze brug, over een kloof met een waterval, heb je een schitterend uitzicht op Neuschwanstein.

Omdat het in de zomermaanden heel druk kan zijn met bezoekers van deze kastelen, kan ik je aanraden om je bezoek al van te voren te reserveren. Dat heb ik zelf ook gedaan via www.hohenschwangau.de
Als je van plan bent om beide kastelen op dezelfde dag te bezoeken adviseer ik het Königsticket. De entreetijden voor beide kastelen worden op elkaar afgestemd en dat scheelt je dus onnodige wachttijden.

In ruim 20 minuten loop je van Hohenschwangau naar Neuschwanstein. Dit is wel een klim die niet iedereen prettig vindt. Daarom kun je je tegen betaling ook met een koetsje of een busje laten vervoeren.
Het Königsticket kost (mei 2010) €17, 00. Voor de reservering wordt €3,60 gevraagd.
Je zult er veel plezier aan beleven.