Kopenhagen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dubbel stadsbeeld

Kopenhagen,
Denemarken


Kopenhagen is geweldig om een stedentrip te doen; je kunt zelf met de auto heenrijden of vliegen en een accommodatie naar eigen wens en prijs uitzoeken.
Ook zijn er veel aanbiedingen voor complete stedentrips met bus of vliegtuig. Een aantal busreizen zijn heel gunstig geprijsd.
Je hebt dan minimaal 2 hele dagen om de stad te verkennen, de meeste highlights zijn allemaal op loopafstand.

Deze foto is gemaakt langs de waterkant aan de zijkant van de Zwarte Diamant.

De Zwarte Diamant is de enige Koninklijke Bibliotheek ter wereld die genoemd is naar een album van Suske en Wiske.

Een aantal bekende highlights van de stad zijn:

Het oude Beursgebouw met de toren gevormd door de staarten van stenen krokodillen.

Christiansborg het voormalig koninklijk paleis werd parlement en museum.

De Amaliënborg , waar het wisselen van de wachters een dagelijkse happening is die veel bekijks trekt, en de prachtige Frederikskerk met zijn mooie koepel er vlakbij.

Rundetaarn (de Ronde Toren) ca 35 meter hoog, bovenop een sterrenwacht en mooi uitzicht over de stad.

De schilderachtige huizen aan de Nyhavn, een van de meest toeristische plekjes van Kopenhagen.

De barokke Vor Frelsers Kirke (Kerk van Onze Redder) in Christianshavn. De toren met zijn gouden wereldbol die ruim 90 meter boven de stad uitsteekt met de uitwendige spiraaltrap is het opvallendste element van de kerk.

Christianshavn is een leuke wijk van Kopenhagen. De wijk ligt op het noordelijk deel van het eiland Amager en telt bijna 10.000 inwoners.
De wijk werd in 1619 aangelegd in opdracht van koning Christiaan IV, en is gebouwd rondom een gracht met aan weerszijden koopmanspakhuizen. Naar oud Hollands voorbeeld. Ook vindt men in Christianshavn De vrijstad Christiania bevindt zich eveneens in Christianshavn.

Ten noorden van Christianshavn ligt het eiland Holmen met het Operagebouw van Kopenhagen.
De nieuwe opera was een cadeautje van de rijke Deense zakenman Arnold Maersk McKinney MØller aan de koningin. Het hoofdkantoor van Maersk staat er tegenover aan het water en wordt het gebouw “met de blauwe ogen” genoemd. Deze naam heb je al heel vaak wereldwijd op containers gezien. Hij heeft veel goeds voor de stad gedaan en toen hij overleed werd er veel om hem gerouwd.

De Kleine Zeemeermin is de grootste trekpleister van Kopenhagen, gemaakt naar het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen. Dit beeld gemaakt door Edward Eriksen staat sinds 1913 in de haven. In 1964 is het beeld onthoofd, en werd er een nieuwe gemaakt. Het beeld op een grote steen staat slechts 2 meter uit de kust, en duizenden mensen springen op de stenen om samen met het beeld op de foto te gaan.

Het Kastellet in Kopenhagen ligt niet ver van de kleine zeemeermin. In 1626 werd hier een fort gebouwd ter bescherming van de stad Kopenhagen tegen de Zweden. Een Zweedse aanval toonde aan dat het fort vele zwakke plekken vertoonde. De toenmalige koning, Frederik III, gaf opdracht om de verdedigingswerken rigoureus te verbouwen. Zo ontstond het huidige Kastellet, of de citadel. De vorm van het fort werd een vijfpuntige ster. Alle zijden zijn omgeven door sterke wallen en het geheel werd nog eens beschermd door zeer diepe en brede grachten. Een prachtig gebied om te wandelen.

Dan kun je ook nog het beroemde Tivoli park bezoeken, of gaan winkelen in het gezellige stadscentrum, of moderne buitenwijken.