Tussen de vreemde vogels van de Faeröer Eilanden
Hemelsbreed zijn de Deense Faeröer Eilanden niet eens zo heel ver weg, maar het voelt als het eind van de wereld: achttien ruige eilanden, verloren in het stormachtige niemandsland tussen Schotland en IJsland.
Je moet er wat voor overhebben. Het vliegtuig scheert als een dronken albatros over de kliffen die uit de Atlantische Oceaan oprijzen. De wind heeft vrij spel. De akelig korte landingsbaan loopt, bij gebrek aan vlakke grond, lichtjes bergop. Bij elke luchtzak, elke bruuske zwenking vult de cabine zich met half ingeslikte kreetjes en het happen naar adem. Dan, opeens: touchdown op de Faeröer Eilanden. Een klaterend applaus vult de cabine − niet van jolige toeristen, maar van eilandbewoners die blij zijn eindelijk levend thuis te zijn gekomen.
Grootste vogeldichtheid ter wereld
Hemelsbreed zijn de Faeröer Eilanden niet eens zo heel ver weg, maar het voelt als het eind van de wereld: achttien ruige eilanden, verloren in het stormachtige niemandsland tussen Schotland en IJsland. Al bij de eerste blik weet je dat je met iets bijzonders te maken hebt. De eilanden − gekerfd uit een vulkanisch plateau waar gletsjers hun vormende werk hebben gedaan – verheffen zich bruusk uit zee, vaak uitlopend in dramatische kliffen, soms in een subtielere glooiing. Bomen zijn er nauwelijks en, de tienduizenden schapen daargelaten, dieren evenmin. De zee, daarentegen, is rijk aan plankton. Het maakt de Faeröer tot een ideale omgeving voor broeden trekvogels zoals de papegaaiduiker, diverse soorten stormvogels, zeekoeten, alken, jan-van-genten en aalscholvers. De eilandengroep kent de grootste vogeldichtheid ter wereld, met meer dan honderd soorten en miljoenen paren.
Onvergetelijke wandeltochten
Je komt ook naar de Faeröer Eilanden om walvissen te spotten en bovenal: voor de rust. Het landschap is ideaal voor lange wandeltochten. Bijvoorbeeld de klim naar de vuurtoren van Mykines, met verpletterende natuur, een uitgestorven dorpje en duizenden vogels. Al even onvergetelijk is een bezoek aan Saksun. Na een lange slingerweg, die vaak niet breder is dan de auto zelf, is het gehucht een heuse beloning: prachtige met turf en gras gedekte huisjes en een afgelegen kerkje, omringd door watervallen die van bergwanden klateren. Saksun ligt bovendien aan een nauw fjord waar het heerlijk kan spoken.
Helikopter als taxi
Maak ter afsluiting van je verblijf een helikoptervlucht over de archipel. Vanuit de lucht krijg je letterlijk een heel ander perspectief op de dramatische kliffen en bergen van de Faeröer. Een helikoptervlucht is tevens ideaal voor het maken van overzichtsfoto’s (vraag of je bij het raam mag zitten). Hoewel er een dienstregeling is, zijn vluchten wel afhankelijk van het weer − informeer daarom altijd een paar uur van tevoren hoe de omstandigheden zijn.
Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)