Eiland hoppen in Noord-Cyprus: 3x weg van de massa
Het noordelijke deel van Cyprus, officieel de Turkse Republiek Noord-Cyprus, geldt internationaal als bezet gebied en wordt daarom door veel reizigers overgeslagen. Toch is het absoluut veilig en gemakkelijk te bereizen. Achter alle stoere propaganda vonden we een land met heerlijke natuur, een fascinerende geschiedenis en een heel klein hartje.
Noord-Cyprus grows on you! Het noordelijke deel van Cyprus geldt internationaal als bezet gebied. Verstrooid over het landschap liggen militaire bases en nooit afgebouwde hotels die je daaraan herinneren. Maar als je een auto huurt zie je ook prachtige valleien, eeuwenoude olijfboomgaarden, en de versteende getuigen van eeuwenlange beschaving. Tel daarbij de magnifieke bergrug in het noorden en de goudkleurige stranden op, en je gaat een heerlijke vakantie tegemoet. Temeer daar de bewoners vrije geesten zijn die maar wat graag met je van gedachten wisselen. Hoewel een islamitisch land, is er geen harde scheiding tussen de seksen en mannen gaan respectvol met vrouwen om. Vraag de bewoners vooral ook wat ze zelf graag doen op een vrije middag, want ze sturen je naar de meest onverwachte plekken.
Qua route raden we aan om je eerste avond in de hoofdstad Nicosia te blijven en dan te rijden naar het gebied rond Kormacit. Van daaruit verken je de Noordkaap en het uiterste westen. Je kunt ook mooi hiken op de Pentadaktylos. Daarna rijd je door naar het Gillham Vinyard Hotel voor een beetje luxe. Skip Girne (Kyrenia) want Britse toeristen kun je overal ter wereld nog zien, maar rijd door naar de Oostkaap. Voer de ezels en bewonder de zonsondergang in Karpas. Geniet vervolgens van traditionele Cypriotische gerechten in Büyükkonuk. Zak in je laatste dagen af naar Famagusta. Wandel heel kort door het oude stadje, bezichtig dan Verboden Stad Varosha en kom bij van al je avonturen op het strand. Foto’s maken op eigen risico!
1. Treed in de voetsporen van Digenis Akritas
Legendes zijn op Cyprus nooit ver weg. Een daarvan gaat over het ontstaan van bergtop Pentadaktylos, oftewel de vijfvingerige berg. Digenis Akritas, een Byzantijnse held, gebruikte de enorme rots om zich tegen af te zetten toen hij naar Turkije wilde springen. Daarbij liet hij de afdruk van zijn hand in de steen achter, vandaar vijf uitstulpingen. Er is een elf kilometer lange wandelroute rondom de bergtop en aan de zuidzijde kun je op enkele plekken relatief eenvoudig naar de top wandelen, mocht je boven jezelf en de legende uit willen stijgen. Start- en eindpunt zijn bij het Bellepais-klooster. Echte voetsoldaten wandelen het volledige 250 kilometer lange pad vanaf Kaap Kormakitis, het punthoofd van Cyprus helemaal in het noorden, tot de Oostkaap in Karpas. Je kunt ook mountainbikes huren. Vraag onze gids Houssem Belloum om details, hij is sowieso een wandelende encyclopedie.
De ruïnes van Vounipaleis, dat zo’n 500 voor Christus door de Perzen werd gebouwd, liggen op een bergtop niet ver van Yeşilırmak. De rit ernaartoe biedt al even weidse uitzichten over eiland en zee. (Foto: Manon van der Zwaal)
2. Knuffel de ezels in Karpas
Tijdens het conflict van 1974 werden alle Grieks-Cyprioten gedwongen om Noord-Cyprus te verlaten. Hun ezels konden ze niet meenemen en ze weigerden om de dieren te slachten. Het verhaal wil daarom dat ze de balkende schepsels naar de Karpas-regio vervoerden, waar ze ze vrij lieten. Alleen al vanwege die nieuwsgierige ezels is Karpas een bezoek waard. In alle dorpjes wordt voor enkele lira’s ezelvoer verkocht. Als je uitgeknuffeld bent kun je heerlijk zonnen op de goudkleurige stranden en ’s avonds tuur je op het uiterste puntje van de oostkaap naar de zonsondergang.
3. Bak een brood in Büyükkonuk
Ismael en Lois hebben het ecotoerisme zo’n beetje geïntroduceerd in Noord-Cyprus. In hun bed and breakfast, bakkerij en lekkernijenwinkel ga je op in het dagelijkse dorpsleven. Help Ismael de oven aan te steken en bak vervolgens samen met Lois een kakelvers brood. Zoals het echtpaar zegt: ‘Eten is pas lekker als het tijd kost om het te bereiden.’ Ondertussen kun je ze uithoren over de recente geschiedenis op het eiland. Vermijd de boerenmarkt die een paar keer per jaar wordt gehouden, want op die dagen komt naar verluidt elke minuut een bus met toeristen en koopjesjagers aan.
Locals Lois en Ismail, voor hun huis in de Karpasregio, nemen de tijd om ons alles uit te leggen over de Cypriotische broodoven, die je overal op het eiland zult tegenkomen. (Foto: Manon van der Zwaal)