Rila-klooster

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rila klooster info

Rila-klooster,
Bulgarije


De tip is: huur een auto (25 euro voor een dag) en ga zeker even naar het Rilaklooster!

Het Rila klooster is een fenomeen in Bulgarije. Het is een prachtig complex en de uur durende trip met bijv. een huurauto, vanuit Sofia meer dan waard. Een mooie route voert je door het gebergte heen (goede rijksweg) en dan rijd je een kwartier over een zijweg, passeert een paar leuk dorpen, tot je aan het eind van de weg bij het Klooster aankomt.

Even wat feiten:
Het klooster is in de 10e eeuw door de kolonist Ivan Rilski gesticht.. Al het ander dateert van de in 1816 begonnen nieuwbouw, die door een grote brand in 1833 werd onderbroken en eigenlijk pas in 1870 is voltooid. Middelpunt en kroon van de kunstschat is de hoofdkerk Sveta Bogorodica (Heilige Moeder Gods), een combinatie van de oude, drieschepige basiliek met de kruiskoepelkerk van de berg Athos en de Italiaanse koepelkerk. De bekendste meesters van de Bulgaarse architectuur, schilderkunst en houtsnijkunst uit de periode van de Nationale Renaissance hebben eraan meegewerkt. Opvallend zijn de stralende fresco’s in het schip en de galerijen en de vergulde iconostase (altaarwand) met 36 figuren. In de hoofdkerk bevindt zich het graf van Boris III, de laatste Bulgaarse tsaar.

Ook is er een museum in het complex alsmede een souvenirshop waar je prachtige iconen kunt kopen in alle maten en prijsklassen.
[url="http://www.bulgarianmonastery.com/rila_monastery.html" target="_blank"]http://www.bulgarianmonastery.com/rila_monastery.html[/url]