Bulgarije
Land met contrasten
Bulgarije
Het is de zaterdagmiddag als we in de Bulgaarse hoofdstad Sofia voet op de bodem zetten.
Op een kleine vertraging na, loopt alles naar wens. We landen en halen Lev’s (Bulgaarse munteenheid)uit een geldautomaat en besluiten om ons met bus 84 naar het centrum te laten verplaatsen. Het is bloed en bloedheet. We stappen de bus in, kopen een kaartje bij de buschauffeur, zetten ons neer, nietsvermoedend. De conductrice zit naast ons en meteen dat we wegrijden komt ze naar ons toe. ‘’Boete’’, zegt ze op z’n Bulgaars. 20 Lev boete moeten we betalen. Blijkt hoog boven in de bus een heel klein apparaatje te hangen waar het kaartje doorheen gemoeten had. Ze stond te wachten om ons en nog twee andere toeristen te grazen kunnen te nemen. Een Bulgaar biedt zijn verontschuldiging aan voor zijn land. De conductrice belt de security op (althans dat zegt ze) en bij de eerst volgende halte stappen vier mannen in en we moeten betalen. ‘’Welkom in Bulgarije’’!! Kan het wat vriendelijker!!
We begeven ons naar het,’’By My Guest Hostel’’. Gelukkig is het daar in het hostel, welke we ruim van tevoren geboekt hebben via internet bij www.Hostelbookers.nl , goed toeven. Héél simpele kamer met balkon en gedeelde badkamer maar schoon. De eigenaar die ruim acht jaar in Cuba woonde, heeft van zijn verdiende geld dit hostel gekocht. Hij verteld ons de geschiedenis over zijn land en de hoofdstad Sofia. We zijn kapot moe en vallen pas laat in slaap. Airco is niet aanwezig op deze kamer, wel een privébalkon en we gooien de deur los.
Het is zondag, vroeg, stil op straat en stralend weer. Om wat meer inzicht te krijgen over belangrijke gebouwen en bezienswaardigheden, laten we ons rond rijden in een open bus om deze interessante plaatsen later te bezichtigen. Het zijn o.a. de Evrejska Sinagaga, welke is gerestaureerd in 2007, het stadspark een favoriete ontmoetingsplaats voor schakers, het archeologische museum tegenover de residentie, waar de wisseling van de wacht te zien is en Sveta Nedelja, een kerk. Deze kerk liep grote schade op en werd in 1931 vanaf de grond weer opgebouwd. In april 1925 vielen hier 120 doden en 500 gewonden. Het is nooit helemaal opgehelderd of de leiding van de Communistische Partij er verantwoordelijk voor was. Ook brengen we een bezoek aan de Sofiakerk, de Aleksander Nevski Kathedraal, een prachtige 20ste eeuw bouwwerk. Twee koepels zijn bedekt met bladgoud en springen onmiddellijk in het oog. Voor we gaan ons te slapen leggen, zetten we ons neer op een terras. Prachtige avond, een overheerlijke pizza, en de nodige wijntjes doen ons goed. Als toetje trakteer ik mezelf op een Orgasm, Wel te verstaan een drankje, (Baileys- Cointreau- Cream) en dit, naar mijn welbehagen maar voor een bedrag van 1,60 Euro.
Onze auto wordt een Chevolet met alles erop en eraan. Alleen het navigatie systeem moeten we apart huren. Het is genieten onderweg, prachtig landschap, deels opgelapte straten, oude vervallen huisjes waarvan vele niet meer bewoont. We reizen af naar het Rila-klooster, betrekken een klein en leuk hotelletje, zetten ons in de tuin onder een open tuinhuisje met een lekker koud biertje en een glaasje wijn uit de streek. Het Rila-klooster ligt midden in een loofbos. Het klooster is in de tiende eeuw gesticht door een kluizenaar met de naam Ivan Rilsky (Rila) Het klooster heeft rijkversierde gewelven. Ga het zien- ga het zien. Het is van een ongelooflijke schoonheid. Bulgarije is bekend om zijn kloosters, het zijn er meer dan 160. Rila is een van de meest imposante klooster. Het is nog vroeg en dat heeft als gevolg dat er nog geen of weinig toeristen ter plaatse zijn. Mijn camera raakt bijna overspannen.