Henegouwen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Le Grand Hornu

Henegouwen,
België


De Belgen hebben bijna het licht uitgevonden zegt de tekst van een geweldige expositie in deze bijzondere locatie Le Grand Honru.
Het gebouw is op zich een bezoek waard, maar binnen gebeurt er ook van alles. Zo is er een prachtige tentoonstelling over licht. Ik was in ieder geval onder de indruk als liefhebber van kunst.

Wij staren misschien vaak naar een betrokken hemel, maar toch is licht een domein waarin zowel de Belgische industrie als de Belgische ontwerpers uitblinken. Sinds begin jaren tachtig heeft de groei van bedrijven als Schréder en het creëren van merken als Light, Modular, Kréon, Wever&Ducré, Delta Light of Dark nieuwe kansen gegeven aan industriële ontwerpers en aan de Belgische expertise. In enkele jaren tijd werd lighting design “made in Belgium” een internationale referentie, wat het vandaag nog altijd is.

Met in hun bagage hun technische kennis op het gebied van van verlichting, gaan creatieve ontwerpers als Nathalie Dewez, Jos Devriendt, Alain Berteau, Sylvain Willenz of Frederik Delbart zich richten op een meer intieme en persoonlijke opvatting van licht, zonder toe te geven aan de verleidingen van het ornamentele.
tekst expositie toegevoegd.