Henegouwen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Canal du Centre (2)

Henegouwen,
België


Gisteren plaatste ik een foto over dit kanaalbrug in de provincie Henegouwen. Vandaag laat ik jullie zien de bovenkant van deze constructie. Een historische Centrumkanaal met vier oude scheepsliften  die door UNESCO erkend zijn als werelderfgoed 

Het gedeelte La Louvière-Thieu bezit vier hydraulische scheepsliften, één van 15,40 m en drie van 16,93 m. Omdat deze liften die een hoogte van 66 meter overwinnen, slechts geschikt zijn voor schepen tot 350 ton, werd eind jaren zeventig beslist over te gaan tot de bouw van een nieuw kanaalpand en een nieuwe scheepslift geschikt voor schepen tot 1350 ton. De werken aan deze lift, die de vier oude en een sluis zou vervangen, begonnen in 1982 en zouden, vooral omwille van budgetproblemen, meer dan 20 jaar aanslepen. De  scheepslift  bij Strépy-Thieu werd uiteindelijk in september 2002 opgeleverd en sedertdien is het goederenverkeer (in volume) op het kanaal vertienvoudigd.
De vier oude hydraulische scheepsliften , en blijven ook na de opening van de nieuwe lift in gebruik, voornamelijk ten behoeve van de pleziervaart. (Bron:Wiki)