Henegouwen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nu even geen Manekken Pis of puntzak met friet

Henegouwen,
België


Een misschien wat vergeten Provincie Henegouwen tenminste ik ben er weinig Nederlanders tegen gekomen. Het heeft heel wat te bieden aan Chateau's, en een van de mooiste Dierentuinen die ik heb gezien "Pairi Daiza", en het betekent in het oud-Perzisch "afgesloten tuin".

Henegouwen had vroeger een bloeiende zware industrie, nu is het de belangrijkste landbouwprovincie van Wallonië. Henegouwen is een groene en agrarische provincie. Tournaisis, Pays des Collines, Pays de Ath, Val de Sambre et Thudinie, Botte du Hainaut en de Hauts Pays zijn groene regio's met hun eigen karakter. Henegouwen telt drie natuurparken en de meren van de Eau d'Heure.

Henegouwen heeft zowel een landelijk als stedelijk karakter. Op Charleroi na waar de invloeden van zijn industrie verleden nog de boventoon voert, stralen de belangrijkste Henegouwse steden zoals Bergen, Doornik, Aat, Edingen en Lessen een lichte provinciale sfeer, die ons aan herinnert dat het platteland nooit ver weg is.

Dankzij een goed doordacht erfgoedbeleid bieden Bergen, Doornik, Ath, Edingen en Lessen een stadskern waar levenskunst en dagelijks leven hand in hand gaan dankzij opmerkelijke erfgoedschatten. Er zijn tal van bloeiende steden zoals Tournai ( Doornik ) Thuin, Mons ( Bergen), Chimay De Chateau's van Attre, Seneffe, Beloeil en Le Roeulx, die gezien moeten worden.

Het Museum voor Hedendaagse Kunst van de Franse Gemeenschap in HORNU, het Schone Kunsten Museum in Mons ( Bergen ), het Wetenschappelijk avonturenpark in FRAMERIES, Le Bois du Cazier in MARCINELLE, het Belfort van THUIN en de Hangende tuinen THUIN.

Er is nog veel meer om op te noemen. Ik zeg gewoon doen tenslotte ligt Henegouwen maar op +/- 2 uur rijden vanaf Breda en is zeker de moeite waard.