Gent

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mammelokker

Gent,
België


Zomaar tijdens een boottochtje over rivier De Leie in Gent kan je deze muurschildering tegenkomen met diverse kunstuitingen en taferelen waaronder ook de "Sage van de Mammelokker":

Een Gentenaar was veroordeeld tot de hongerdood en zat daarvoor opgesloten in de stadsgevangenis. Zijn dochter vroeg toestemming haar vader elke dag te mogen bezoeken. Dat mocht, op voorwaarde dat zij geen eten voor hem mee zou brengen. Een maand verstreek en iedereen verwonderde zich erover dat de man nog in leven was. De rechter gaf opdracht de twee in de gaten te houden en het bleek dat het meisje haar vader een borst aanreikte en hem liet drinken. Toen dit de rechter ter ore kwam, liet hij het meisje bij zich komen en vroeg hoe ze zo'n daad van liefde kon verrichten. Ze viel voor hem op de knieën, en zei dat ze het gedaan had 'in vertrouwen op god', waarop de rechter de vader gratie schonk.

De voormalige cipierswoning heet sindsdien De Mammelokker (Mamme = borst, Lokken = zuigen) en is onderdeel van het Belfort, tegenwoordig fungerend als kantoor van de Gentse Ombudsdienst... het is dus in de hulpverleningshoek gebleven, zij het minder fysiek...