Tirana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Skanderbeg

Tirana,
Albanië


Gjergj Kastrioti werd geboren in Dibër of in Kruja. Ook zijn exacte geboortejaar is niet bekend, zowel 1405 als 1413 worden in de literatuur genoemd. Hij was een telg van de Kastrioti's, een adellijke familie die in het noorden van het hedendaagse Albanië over een prinsdom heerste.

Zijn vader, Gjon Kastrioti, had sultan Bayezid I bestreden, maar in 1421 tegen diens opvolger Murat II een nederlaag geleden, waarop de sultan zijn vier zoons als gijzelaars meenam. Zo groeiden Gjergj Kastrioti en zijn oudere broers op aan het hof in Adrianopel.
Gjergj ging over op de islam, volgde een militaire opleiding en trad in dienst in het Ottomaanse leger, inmiddels onder de naam ?skender. De traditie wil dat met die naam werd verwezen naar Alexander de Grote. De titel beg verwierf hij in 1438. In dat jaar kwam ?skender beg, Skanderbeg, aan het hoofd te staan van een afdeling cavalerie van 5000 man.

Skanderbeg stierf aan malaria in 1468. Hij werd begraven in de kathedraal van Lezhë en opgevolgd door zijn enige zoon, de twaalfjarige Gjon.

Op de foto zie je Skanderbeg in het licht staan, een grote stoere man. Dit beeld is te zien in het museum/kasteel in de hal. Deze mag gefotografeerd worden.