In de drijvende dorpen van Halong Bay image
Lkoedam

In de drijvende dorpen van Halong Bay

Op slechts een halfuurtje van de door toeristen vergeven haven in Halong City (Noord-Vietnam) heb je het rijk alleen. En wat voor rijk! Welkom in de échte drijvende dorpen van Halong Bay.

Tussen de rotsen van Halong Bay in Vietnam liggen drijvende dorpjes. Foto: Louise ten Have
Tussen de rotsen van Halong Bay in Vietnam liggen drijvende dorpjes. Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)


Als je tussen de toeristen op de pier van Halong City, een van de de bekendste attracties van Vietnam, op een boot wacht, wees dan verstandig. Laat commerciële trekpleisters als Cat Ba Island en de Hang Trong Cave links liggen, huur je eigen authentieke zeilboot inclusief kok en laat het massatoerisme ver achter je. Vraag de kapitein om koers te zetten naar de buitenrand van Halong Bay. Op slechts een halfuurtje varen heb je de met immense rotsen bezaaide baai helemaal voor jezelf. De stilte en het spiegelgladde, helderblauwe water reiken tot aan de horizon en hebben een hypnotiserende werking – het is net alsof je hier elk moment van de aardbol af kunt vallen



Drijvende dorpen



Tussen de rotsen liggen drijvende dorpjes waar complete families al generaties lang in houten, zachtjes kabbelende huisjes leven. Vele dorpelingen hebben de afgelopen jaren nauwelijks voet aan vasteland gezet. En waarom zouden ze? Elk dorp heeft immers een school, een winkel en handelaren die in bootjes voorbij varen en van alles verkopen, van bougies en visdraad tot zesdelige roestvrijstalen pannensets. De baai staat garant voor een rijke visvangst. ’s Ochtends zetten de vissers hun vangkooien uit gevuld met aas en aan het einde van de middag halen ze die weer binnen. Vol met vis, krab, garnalen en kreeft. Of ze laten elektrisch geladen draden aan bamboestokken in het water zakken zodat de vissen vanzelf boven komen drijven. Nog makkelijker.



Bij de locals thuis



Alleen voor absolute noodgevallen zullen de bewoners hun dorpje verlaten. De sfeer is gemoedelijk. En hoewel ze niet gewend zijn aan mensen van buitenaf, zullen de dorpelingen je gastvrij ontvangen – je hebt grote kans op een uitnodiging voor een glas honingwijn of een zangsessie. Vietnamese liefdesduetten zijn de lokale specialiteit. Breng de nacht door op je boot en vraag de kapitein om tussen de rotsen zijn anker uit te gooien. Laat je niet van de wijs brengen door het geluid van ritselende staarten van meegelifte ratten. Geniet liever van je natuurlijke nachtlamp: de ontelbare sterren aan de hemel.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)