Cu chi tunnels

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wees welkom in de Cu Chi tunnels

Cu chi tunnels,
Vietnam


Ongeveer 35 km ten noordwesten van Ho Chi Minh-stad, ligt een gigantisch ondergronds tunnelcomplex dat tijdens de Vietnamoorlog diende als schuilplaats voor de Viet Cong.

In de jaren 40 werden de eerste tunnels door de Viet Minh gegraven. De Viet Cong breidde het tunnelstelsel uit tot een netwerk van 250 km! Er verrees een complete ondergrondse stad, met woon- en slaapvertrekken, opslagplaatsen, commandoposten, keukens, operatiekamers en niet te vergeten vele boobytraps voor de vijand. 

Het district Cu Chi was in de oorlogen van grote strategische waarde. Van hieruit infiltreerden commando-eenheden van de Viet Cong Saigon om er sabotage te plegen. Om daaraan een einde te maken, besloten de Amerikanen een militaire basis in het gebied te vestigen. Zonder het te weten bouwden ze de basis voor de 25e infanteriedivisie precies boven het tunnelcomplex en gaven ze de Viet Cong de gelegenheid 's nachts verrassingsaanvallen op het kamp uit te voeren.

Toen de Amerikanen eenmaal hadden ontdekt dat de tunnels er waren begonnen ze met tegenaanvallen. Ze zetten honden in om de tegenstander in de tunnels op te sporen. De Viet cong bedacht hier echter iets slims op. Pepers. Door de geur raakten de honden gedesoriënteerd. Daarnaast waren er vele boobytraps, zoals gaten in de grond met gruwelijke pinnen. Na vele pogingen om de viet cong aan te vallen werd het ontruimde gebied uitgeroepen tot free-fire zone en bestookt met ontbladeringsmiddelen, napalm en bommen. Cu Chi werd de zwaarst gebombardeerde streek van Vietnam. Door de tunnels konden vele mensen dit echter gewoon overleven.