De cel in in Dubai; het kan jou óók gebeuren image

De cel in in Dubai; het kan jou óók gebeuren

Een glaasje wijn bij je vliegtuigmaaltijd of biertje bij de in-flight film; normaal gesproken is het geen probleem, tenzij je naar Dubai vliegt … 


Glaasje alcohol in het vliegtuig. Moet kunnen, toch? (Foto: StockSnap, Pixabay)

Als het op drinken aankomt is de wetgeving van de Verenigde Arabische Emiraten extreem conservatief. Het mág wel, maar dan alleen in de handvol hotels en bars die over een vergunning beschikken. Drinken of dronken zijn in het openbaar? think twice!  

Ondanks de strenge wetgeving in het land, schenkt Emirates – een airline die uit de V.A.E. afkomstig is – gewoon alcohol aan zijn passagiers. Zo ook aan Ellie Holman (44), een tandarts uit het Engelse Kent, die met haar vierjarige dochter Bibi voor vakantie van Londen naar Dubai vloog. Tijdens de vlucht dronk Ellie één glaasje wijn. Dit ene glaasje wijn kwam Ellie echter duur te staan.

Achter slot en grendel in Dubai

Bij aankomst kreeg Ellie, zo vertelde ze aan The Sun, van een paspoortcontroleur te horen dat haar paspoort niet meer lang genoeg geldig was, en dat haar werd aangeraden om meteen weer terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk. Toen Ellie weigerde om samen met haar dochter meteen weer acht uur lang terug te vliegen, volgde een ondervraging. Omdat Ellie tijdens deze verhoring aangaf één glas alcohol te hebben genuttigd, werd er óók nog een alcoholtest afgelegd. Haar promillage was 0.04, wat bijvoorbeeld ruim onder de limiet voor Nederlandse automobilisten ligt. De agent antwoordde desalniettemin dat alcoholbezit illegaal is, zélfs ‘binnen in iemands lichaam’. Ellie werd hierdoor samen met haar dochter opgesloten in een cel. Er werd haar bovendien verteld dat ze in het land moest blijven totdat haar zaak voor de rechter komt – dit kan naar verluidt tot een jaar duren. Uiteindelijk werden zij en haar dochter na drie dagen in de cel vrijgelaten. Maar alléén nadat Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem – minister president en emir van Dubai – zich er hoogstpersoonlijk mee bemoeide en er al € 33.500 aan juridische kosten en andere uitgaven was betaald. 

Alcohol in het vliegtuig

Hoewel de procureur-generaal van Dubai de gebeurtenissen tegenspreekt, wakkert het voorval een interessante discussie aan: in hoeverre zijn airlines verantwoordelijk voor situaties die ontstaan nadat er aan boord alcohol is gedronken? Radha Stirling, directeur van non-profitorganisatie Detained in Dubai, vertelde The Sun: “Als alcoholconsumptie illegaal is in de V.A.E., dan zijn luchtvaartmaatschappijen medeplichtig en moeten ze aansprakelijk worden gesteld voor hun acties. Ik verwacht dat luchtvaartmaatschappijen in de nabije toekomst zullen worden aangeklaagd zodra passagiers vanwege alcohol worden gearresteerd.” Hoe denk jij hierover? En is Ellie’s situatie voor jou een reden om géén alcohol te bestellen als je binnenkort naar Dubai vliegt?