Lycische kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Varen door de Turkse Delta

Lycische kust,
Turkije


Een zeer verrassend landschap in Turkije vond ik de delta bij Dalyan. Hier waan je je een beetje in de Biesbosch, maar dan op de allermooiste zomerdag. In stilte vaar je door de smalle waterstraten langs wuivend riet. Op een gegeven vaar je langs rotswanden waarin Kaunische rotsgraven zijn uitgehouwen, daterend uit de 4e - 2e eeuw v. Chr, een bijzonder gezicht zo hoog boven de waterkant!

Na de boottocht kun je even heerlijk zonnen op het enorm uitgestrekte en beschermde strand Iztuzu. Dit strand is slechts op bepaalde tijden toegankelijk vanwege de bedreigde karetschildpad die hier broedt. Ik had het geluk er eentje te spotten vanaf de boot, het is een mooi beest!

Als je nog niet ontspannen genoeg bent na zo'n dagje, kun je altijd je heil nog zoeken in een modderbad, die in deze omgeving ook te nemen is. Het was een drukte van belang toen ik er was, en er is geen ontkomen aan de indringende zwavelgeur, maar het is wel een lachwekkende afsluiting van je dag. En als herboren kom je terug van deze dag, met een herzien beeld van Turkije! Echt een verrassende plek!