Noordoost-Anatolië: leuke activiteiten in Turkije image
Jona Dekker

Noordoost-Anatolië: leuke activiteiten in Turkije

In het uiterste oosten van Turkije wacht Anatolië. Geen drukke Méditerranée, maar de stille wateren van de Zwarte Zee. Geen witte zandstranden, maar een mystiek landschap van valleien, bergen en prachtdorpjes die smeken om meer bezoekers. Maar ook een lang onderontwikkeld achterland dat zich eindelijk los begint te schudden van armoede en strenge tradities. Columbus maakt een roadtrip en reist van kopje thee naar kopje thee, van bijzondere ontmoeting naar bijzondere ontmoeting.



Meer bij Noordoost-Anatolië. (Foto: Hanneke de Vries © Columbus Travel)



Anatolië is een enorm gebied dat het grootste deel van Aziatisch Turkije beslaat. Het gebied wordt begrensd door de Zwarte Zee in het noorden, de Middellandse Zee in het zuiden en de Egeïsche Zee in het westen. De Zee van Marmara vormt een verbinding tussen de Zwarte en Egeïsche Zee via de Bosporus, dat Anatolië scheidt van Thracië op het Europese vasteland.



Çoruh Bassin



De Georgian Valleys, ook wel het Çoruh Bassin genoemd, vormen een schitterend gebied met lieflijke valleien, woest kolkende rivieren, watervallen, mysterieuze meren en vreemde rotsformaties. Het landschap verandert elke paar kilometer en staat dus garant voor fantastische trektochten. Kijk voor trails op www.choruh.com.



Kerk bezoeken in Georgian Valleys



Bezoek een van de talloze Georgische kerken in de Georgian Valleys, een herinnering aan het multiculturele verleden van de regio. De mooiste vind je in Öskvank en Dört Kilisi.



Bedwing de Kaçkarbergen



Vanaf Yusufeli, Barhal en Ayder zijn talloze wandelroutes en trekkings door het Kaçkargebergte, zoals het Altiparmak en de trans-Kaçkar, mogelijk, www.kackar.org. Gids Egemen Cakir is een expert van het gebied.



Raften bij Çoruhrivier



Raften en wildwaterkanoën zijn populaire sporten in de Kaçkar-regio. Vanuit Yusufeli kun je de Çoruhrivier, een van de top-10 beste white water rivieren ter wereld, bedwingen. Vanuit Çamlıhemsin kun je de rivier de Fırtına op. Oktay, zoon van de eigenaar van het Greenpiece Kamping Pansiyon in Yusufeli en de wildwaterkanokampioen van Turkije, regelt tochten, birol_alkan@hotmail.com.



Stierengevechten in Yusufeli



Van april t/m augustus zijn er geregeld stierengevechten in en rondom Yusufeli. Geen gevecht op leven en dood tussen stier en torero, maar tussen twee briesende spierbundels onderling. De stier die het eerst wegloopt heeft verloren, www.yusufeli.gov.tr.





Thee in Turkije (Foto: Hanneke de Vries © Columbus Travel)



Thee in Turkije



Het plantje waar de nationale drank van gebrouwen wordt, vind je overal in het gebied tussen Artvin en Rize.



Ayder



Met zijn houten huisjes en schuren op berghellingen doet Ayder denken aan Tirol. In de zomer worden er bijna elk weekend feesten met stierenvechten en muziek — de Tulum, een soort doedelzak — georganiseerd. De tweede week van juni vindt het Çamlıhemsin-Ayder festival, vol inheemse Hemshin-cultuur, plaats.



Spot dolfijnen



De Zwarte Zee stikt van de yunus, kleine dolfijnen. Bij de haven van Persembe buitelen ze over elkaar.



Çaka zandstrand



Er zijn weinig aantrekkelijke stranden langs de Zwarte Zee. Uitzondering is het prachtige Çaka zandstrand aan de oude kustweg tussen Ordu en Fatsa.



Nachtleven in Trabzon



Duik in het nachtleven van Trabzon, een bruisende stad met mooie restaurants en gezellige cafés.



Amasya



Waan je in Ottomaanse Tijden. Kom een paar dagen bij in het relaxte en historische Amasya.