Thailands laatste ongerepte eilanden image
Lkoedam

Thailands laatste ongerepte eilanden

Even ten zuiden van Bangkok ligt de Koh Chang-archipel. Zo’n vijftig eilanden waarvan slechts de oostkust van hoofdeiland Koh Chang een gebaand pad is. We vonden er al het goede van Thailand, maar dan zonder de toeristendrukte van bijvoorbeeld Phuket en Koh Phi Phi: massages, heerlijk eten, witte stranden.

De witte zandstranden van de Koh Chang-archipel.
De witte zandstranden van de Koh Chang-archipel. (© Columbus Travel 2015)


Ga eilandhoppen



De Koh Chang-archipel is dé bestemming voor fervente eilandhoppers. Je kunt kiezen uit maar liefst 53 eilanden – kleine, grote, bewoonde en onbewoonde. Enkele kleinere eilanden rond Koh Kood en Koh Mak kun je bij een kalme zee gemakkelijk per kajak aandoen. Bezoek de verder weg liggende eilanden met de speedboten die de grotere eilanden meerdere malen per dag met elkaar verbinden (regel je overtocht via je resort). Of bezoek deze eilanden door op Koh Chang een (zeil)boot te charteren.



Stap op de brommer



Waar je op hoofdeiland Koh Chang als brommerrijder veel last hebt van inhalend verkeer, is Koh Kood een waar brommerparadijs. Op het hele eiland zijn smalle asfaltweggetjes aangelegd die aandoen als brede fietspaden. Verkeer is er nauwelijks. Ga heuvel op, heuvel af, op zoek naar het volgende paradijselijke strandje. Ook de kleine modderpaadjes op het eiland zijn toegankelijk. Elke keer is het weer een verrassing waar je verzeild raakt. Bijna elk resort verhuurt brommers voor circa € 8 per dag. Controleer goed de kwaliteit van banden en remmen. Ben je met zijn tweeën, huur dan twee brommers. Minder romantisch, maar als er één de geest geeft, hoef je in ieder geval niet te lopen. Is ook wat waard.



Vaar mee met een vissersboot



Vertrek om zes uur ’s ochtends met een klein vissersbootje om de vangst van die nacht binnen te halen. Help de netten, die de avond ervoor zijn uitgezet, aan boord te halen terwijl de zon langzaam boven de horizon uitklimt. Onder het zware geronk van de dieselmotor, zie je het vissersleven van zeer nabij. Kies de lekkerste vis en laat die in je resort bereiden als lunch – een onvergetelijke ervaring. Rond acht uur word je als landrot weer aan wal gezet. De trip kan geregeld worden via Koh Kood Resort op Koh Kood of vraag na in een van de vissersdorpjes op het eiland.



Slaap onder de sterren



Op Koh Rang mag je op het strand Ao Cho, dat deel uitmaakt van het nationaal zeepark, tegen een kleine vergoeding en met toestemming van de opzichter overnachten. Je moet voor je eigen eten zorgen. Drinkbaar water en toiletten zijn er wel. Neem vier stokken mee zodat je je klamboe kunt opzetten, want muggen zijn eigenlijk het enige minpuntje van deze prachtplek. Voel je als een echte Robinson en neem bij zonsopkomst een duik in je eigen zee – een ervaring die je niet snel zult vergeten. En met het geld dat je uitspaart, kun je elders op de archipel een extra luxe bungalow huren.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)