Chiang Mai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Witte tempel

Chiang Mai,
Thailand


De Wat Chedi Liam is een oude tempel in de stad Wiang Kum Kam, dat ligt binnen de stadsgrenzen van Chiang Mai. De oorspronkelijke naam was Wat Kum Kam.

De Wat Chedi Liam werd in 1287 gebouwd door King Mengrai in zijn hoofdstad, Wiang Kum Kam. Hij bouwde later Chiang Mai en verhuisde zijn hoofdstad. Het bleef een belangrijke tempel, zelfs nadat de nieuwe stad werd gebouwd. Het werd verlaten na de Birmaanse invasie. In 1908 werd het uitgebreid gerenoveerd door een rijke Birmaanse handelaar. In 1992 werd de tempel uitgebreid opnieuw gerenoveerd.
De Wat Chedi Liam heeft een vroeg Mon Haripunchai design. Het heeft vijf lagen die in de vorm van een piramide stijgen. Er zijn 60 niches met beelden van de staande Boeddha. Ze worden gezegd om de 60 vrouwen van King Mengrai te herdenken. De decoratie van de buitenkant en het interieur van de hoofdgebedsalon is zorgvuldig bewaard. In 1908 werd de Burmese stijlspiraal toegevoegd en werd de Chimney Burmese in elk van de vier hoeken geplaatst. Behalve een van de standbeelden van Boeddhabeelden, werden de kleuren van de kleren naar de Birmese stijl veranderd in plaats van de traditionele witte in andere tempels in Thailand. De Wat Chedi Liam is een van de mooiste voorbeelden van de Chedi style Mon stijl die populair was tussen de zevende en de dertiende eeuw.