Hoe word ik een wereldreiziger
Hoe word ik een wereldreiziger
Hoe word ik een wereldreiziger?
Het makkelijkste antwoord is natuurlijk: word mijn collega bij luchtvaartmaatschappij KLM! En dan het liefst in de cockpit of cabine, want dan heb je elke werkdag een wereldbaan en reis je veel.
Maar ik begrijp dat dit niet voor iedereen mogelijk of wenselijk is. Want je zult maar van reizen houden, maar niet van vliegen. Of het liefst over reizen lezen, comfortabel op de bank thuis. Goed nieuws: voor elk wat wils, want ik vlieg als purser en schreef als auteur mee aan het boek Hoe word ik wereldreiziger. De 7e druk is zojuist verschenen.
Vier tips voor elke grote of kleine wereldreiziger:
1. Kijk de kunst af.
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. En helaas: (bijna?) elke plek op de wereld is al eens ontdekt. Dus waarom niet de kunst afkijken van die andere wereldreizigers? Floortje Dessing bijvoorbeeld zegt in het boek: ‘Iedereen is een wereldreiziger’. Nou, dat stemt al positief. De Belgische journalist en presentator van Peking Express Marc Helsen kiest liever voor de wildernis dan het strand van Benidorm. Vele literaire schrijvers, zeezeilers, wereldfietsers, reisleiders, wereldwandelaars en andere veelreizigers vertellen over hun avonturen. Ook onbekende, niet door een camerateam omringde reizigers, met wie je je misschien meer verbonden voelt, doen hun verhaal. Genoeg inspiratie om daarna zelf op pad te gaan, toch?
2. De grenzen van Lonely Planet
Je bedoelt dé Australische Tony Wheeler, oprichter van die wereldberoemde reeks Lonely Planet reisboeken – door sommigen de reisbijbel genoemd. Ja, die inderdaad. Hij vertelt in het boek over hoe hij vindt dat reizen nog niets veranderd is: “We reizen omdat we ervan houden. Anders blijf je thuis”. Hij gaat dieper in op het effect van de technologische ontwikkelingen, over gesloten grenzen die nu open zijn voor iedereen en vice versa. Hij kan het weten, aangezien zijn eerste reis door Afghanistan voerde en altijd als er een grens open gaat, Lonely Planet er een nieuw reisboek aan wijdt, speciaal voor jou en voor mij. Zijn ultieme tip: ‘Take more time and less clothes and gadgets’.
3. Wees voorbereid, maar niet teveel
Oké, je hebt je ingelezen en je bestemming bepaald. Wat nu? Deel 2 van Hoe word ik wereldreiziger gaat precies daarover: hoe bepaal je een route, wat neem je mee en waarom? Hoe zit het met inentingen, paspoort en visa, verzekeringen? Tips voor elke trip, groot of klein, lang of kort. Want ga je echt lang weg? Dan kun je wel wat informatie gebruiken over de effecten van het achterlaten van woning, baan en familie. Denk je dat je nu genoeg bent voorbereid? Mooi zo, stop het in een mapje, sluit die handige reisapp op je telefoon en stop dat boek in je tas.
4. Laat alles los en ga de deur uit, hup, de wijde wereld in! Je zult zien dat veel zaken anders zijn dan waar je op rekende. Fijn hè? Of je er klaar voor bent, of dat je jezelf een wereldreiziger mag noemen, weet je pas als je de ultieme test hebt ingevuld in het boek. Planes, trains and automobiles Wel eens van een air cruise gehoord? Je weet wel: je huurt met een groep een vliegtuig af, helemaal voor jezelf en reist daarmee in een paar weken de wereld rond. Niet mee bekend? Troost je, het is slechts weggelegd voor de happy (and very rich) few. Toen ik een touroperator over hun geweldige reizen interviewde liep het water me wel in de mond. Even doorsparen dus en gewoon een treinkaartje kopen of een auto huren.
Toch maar solliciteren bij KLM? In een hoofdstuk met de titel ‘Als ik naar Japan vlieg, ben ik Japanner’ vertel ik je meer over deze prachtige baan. Are you ready for take-off? Hoe word ik wereldreiziger, 7e druk.
Overal te koop, onder andere online: https://www.bol.com/nl/p/hoe-word-ik-wereldreiziger/9200000091371824/?suggestionType=searchhistory&bltgh=nlmtaE-vE8N0V-nu1EJIvg.1.9.ProductTitle