Thailand

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Thailand image

Thailand

Thailand
Azië
SifaaThailandVandaag

5 december in Thailand

Herinner me nog 5 december 2006, voor mij de eerste keer in Thailand met ‘Sinterklaas-avond’.

Aan mijn toenmalige Thaise vriendin probeerde ik een stukje Nederlandse cultuur bij te brengen. Ik wilde vertellen over Sinterklaas-avond. Maar het werd 1 grote lachbui.

Probeer maar eens te vertellen over een oude man in een rood pak met een lange witte baard, tesamen met zijn eveneens witte paard ook nog geholpen door 5 zwarte Birmezen, die over de daken van huizen rijden.

Wel, dat was de eerste lachstuip. Toen die bedaarde probeerde ik uit te leggen dat Sint en Piet kadootjes door de schoorsteen gooien. Maar wat is dan een schoorsteen? vroeg mijn vriendin. Na mijn uitleg: een pijp op het dak die uitkomt in de kachel, rolde ze bijna voor de 2e keer van de bank. Wat zijn die farang toch dom, dan verbranden de kadootjes toch!

Toen ik vertelde dat er eerst hard op de deur gebonkt werd en een onzichtbaar iemand snoep over de vloer gooide, trok ze een bedenkelijk gezicht. Jij vertelde mij toch dat er in Nederland geen geesten zijn, zei ze mij.

Om het plezier weer terug te krijgen legde ik uit dat alleen lieve kinderen een kado krijgen en de stouten in de zak mee naar Spanje gaan. Dat was weer lachen toen ze zei: Hoe kan het dan dat jij hier in Thailand bent?

Je begrijpt wellicht dat ik op dit punt aangekomen maar met de uitleg over Sinterklaas gestopt ben en dat ik me, 100% zeker, heb voorgenomen om op 25 december niet te gaan vertellen over een oude dikke man met baard, ook weer in een rood pak maar dan een met een drankprobleem.

Maar goed, dit was dus 5 december in de avond.

5 december in de ochtend. Dan is Koning Bhumibol Adulyadej jarig. Ik verheugde mij al op een ‘volksfeest’. Overal werden in de dagen ervoor de straten voorzien van veel vlaggen en portretten van de jarige Koning. Ieder dorp en dat zijn er nogal wat in Thailand, heeft bovendien een groot podium, ook weer met vlaggen en portretten en levensgrote muziek boxen. Grote boxen en microfoons, voor de muziek dacht ik toen nog…….. Maar dat viel tegen, helaas geen muziek, alleen langdurige toespraken van de notabelen uit de dorpen. Geen biertap of zo, nee, de verkoop van alcohol is op deze dag streng verboden.

Wat volgens mij een ‘feestdag’ zoals Koninginnedag, nu Koningsdag, in Nederland zou worden, werd in werkelijkheid een flinke tegenvaller, zozeer dat ik voor het eerst sinds ik in Thailand woonde een beetje ‘heimwee’ naar Nederland had. bron www.iBerthy.nl