Bangkok
Bangkok, de start van onze rondreis in Thailand
Dag 1: Amsterdam- Bangkok; woensdag 10 juli 2002
Non-stop vlucht van Amsterdam naar Bangkok met China Airlines. Vertrek om 14.30 uur.Tijdens de vlucht worden maaltijden geserveerd (die wat tegenvielen) en drankjes die meevielen.
Dag 2: Bangkok; donderdag 11 juli
Aankomst om 5 uur in de ochtend op "Don Muang"; de internationale luchthaven van Bangkok. Bangkok wordt in het Thais ook wel “Krung Thep”, Stad van de Engelen, genoemd. Oftewel officieel: (voluit geschreven in ons schrift worden het 22 woorden, 170 letters): "Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilokphop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Maha Sathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathatthiya Witsanumum Prasit."
Je moet er maar op komen!!!
Tijdsverschil 5 uur. Dus meteen is het al 10.00 uur.Transfer naar “The Mandarin hotel”. Leuke ontvangst, met een leuke corsage en een wazig gekleurd drankje. Rest van de dag de tijd om te acclimatiseren en te bekomen van de vermoeiende reis. 's Avonds welkomstdiner in het hotel. Groepsleider is Mike en lokale Thaise gids is Sam. Een lokale Thaise gids schijnt wettelijk verplicht te zijn. We zijn met een groep van ongeveer 30 personen. We stellen ons aan elkaar voor. Veel onderwijsvolk zo blijkt. Een erg grote groep en ongetwijfeld zullen we niet met iedereen een leuk, goed contact krijgen.
’s Avonds laat gaan we nog naar Chinatown, waar we door Dicks bemoeienis bijna verdwalen. Engelen hebben we trouwens niet gezien! Wel veel drukte en wanorde, drukbezette eetstalletjes en bomvolle winkeltjes.
Dag 3: Bangkok- stadsbezichtiging; vrijdag 12 juli
Na het ontbijt bezoeken we midden in Bangkok de Wat Traimit; de tempel met de Gouden Boeddha. Drie meter hoog en 5500 kg massief goud!! Het beeld is in het midden van de 20e eeuw bij toeval ontdekt in een tempel langs de rivier, toen een aannemersbedrijf bezig was de kade te verlengen. Het enorme beeld, dat van gips leek te zijn gemaakt, was echter te zwaar voor de hijskraan. Het glipte uit de kettingen en sloeg tot ieders schrik tegen de grond, waarbij een hoek van het beeld beschadigd werd. Toen het beeld werd onderzocht, zag men door de barst een stukje glanzend materiaal. Nader onderzoek wees uit dat er onder een dunne pleisterlaag een massief gouden beeld van meer dan vijfduizend kilo schuilging. Om het tegen roof door Birmaanse invallers te beschermen, was het gouden beeld voorzien van een laag pleisterwerk en bleef zo eeuwenlang onopgemerkt.
Het is een prachtig beeld, maar we moesten vanwege de drukte wel veel geduld hebben om een foto te kunnen maken
Daarna bezoek aan het Thaise koninklijke paleis met zijn “Wat Phra Keo” tempel. Het complex is één van de meest imposante architectonische scheppingen ter wereld. Voor de ingang van het Koninklijk Paleis, staan grote wachters en voordat je naar binnen mag, word je "gekeurd" of je gepaste kleding en schoenen aan hebt. Dit betekent dichte schoenen (geen slippers), lange broek ( de enkels moeten bedekt zijn) en bedekte schouders. We vinden het een beetje overdreven, omdat we daarna diverse Thai met teenslippers zien lopen. Het eerste wat ons opvalt is al het bladgoud en versieringen op de diverse gebouwen.Dit is door de monniken aangebracht.
Rondom het Koninklijk Paleis zien we chedis. Dat zijn gebouwen die een relikwie van een Boeddha bevatten, zoals een borstbeen.Op de chedi zijn diverse Ramakien-figuren geplaatst ter bescherming van de chedi. Een Rama symboliseert het goede.
Hij beschermt de chedi als het ware en houdt demonen tegen.
Het duizelt je hier van het blinkende “goud” en de talloze kleuren! In één woord: prachtig. In de tempel bevindt zich de beroemde Smaragden Boeddha. Bijna nietig prijkt 10 meter hoog op het altaar, in een verlichte glazen schrijn, het meest vereerde Boeddhabeeldje van Thailand. De 75 cm hoge smaragden Boeddha bestaat echter niet uit smaragd, maar is gesneden uit één stuk groene jade.
We maken vervolgens een leuke boottocht over de imposante Chao Praya rivier, die dwars door de stad loopt en bezoeken de klongs,honderden waterwegen, met Thaise huizen op houten palen, die Bangkok doorsnijden. Onderweg bezoeken we de oudste tempel van Bangkok, de “Wat Arun”. Deze tempel is rijkelijk gedecoreerd met Chinees porselein en kijkt uit over de stad. De oorspronkelijke tempel werd door koning Taksin als koninklijke kapel gebruikt. Nu vindt men in de huidige tempel een zittend beeld van de koning, zijn houten bed en enkele Boeddhabeelden. Ineens blijkt de batterij van ons fototoestel leeg te zijn en na het nodige gezoek en gepingel weten we er een op de kop te tikken. Wat een geluk.
We beginnen zo langzamerhand een beetje 'tempelmoe' te worden………
's Avonds hebben we, als afsluiting van ons bezoek aan Bangkok, een heerlijk diner met live-muziek op de boot met de mooie naam “Chao Praya Princess”,