Thailand Artikelen & Blogs

Reisnieuws

5 lichtpuntjes in de strijd tegen dierenleed in 2017

Gepubliceerd: 05 jan 2018 0
Let’s face it: wilde dieren hebben het zwaar te verduren. Zo las je in ons magazine het afgelopen jaar al over de stroperij op de Afrikaanse olifant en de pangolin. Gelukkig boekten dierenactivisten in 2017 óók een aantal belangrijke ‘overwinningen’. Dit waren de vijf lichtpuntjes.Is er dan tóch nog hoop voor de Afrikaanse olifant? (Foto: Reisreporter andresenmarianne)1. China verbiedt ivoorhandelHoewel de internationale ivoorhandel al sinds de jaren negentig verboden is, vond ivoor nog steeds gretig aftrek op de Chinese markt. Het materiaal was er zelfs zó populair dat de markt jaarlijks bijdroeg aan de slachting van dertigduizend olifanten. In 2015 deed het land, onder druk van de internationale gemeenschap, echter een belangrijke belofte: op 31 december 2017 moesten alle gecertificeerde ivoorhandelsactiviteiten zijn gestopt. En zo geschiedde; vanaf dit jaar is de ivoorhandel in China volledig verboden en zijn de ivoorfabrieken en -winkels gesloten. Het besluit wordt alom beschouwd als een mijlpaal in de strijd tegen illegale stroperij, met name in Afrika. Dat het besluit effect sorteert, blijkt wel uit de bevinding van persbureau Xinhua: de inbeslagneming van het materiaal nam reeds met 80% af.2. Instagram pakt dierenleed aan#koalaselfie, #slothselfie, #tigerselfie of #monkeyselfie … Vanaf nu vat Instagram je bij de kraag als je op het medium dieronvriendelijk (zoek)gedrag vertoont. Door middel van waarschuwingen delen ze mede dat er op het platform géén plaats is voor dierenmishandeling en de verkoop en exploitatie van (bedreigde) diersoorten. Met deze aankondiging waagt het sociale medium een poging om haar gebruikers bewust te maken van het effect van menselijk contact met ‘wilde’ dieren en de veiligheid van de dieren te waarborgen.

Er is een níéuwe tijgerpopulatie ontdekt. Wie had dat gedacht?! (Foto: Reisreporter hbplaatjes)3. Groep wetenschappers ontdekt nieuwe tijgerpopulatieGoed nieuws uit dierenland: wetenschappers ontdekten voor het eerst in vijftien jaar een nieuwe populatie Noord-Indochinese tijgers met verborgen camera's. De verwachting is dat het aantal weer toe zal nemen. De opmerkelijke ontdekking werd gedaan in het Thaise nationale park Thap Lan door de organisatie Panthera, die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van katachtigen. Er is slechts één andere populatie bekend van deze Noord-Indochinese tijgers. Deze soort onderscheid zich van andere soorten door zijn kleur. Hij is donkerder van vacht en heeft ook minder zwarte strepen. De groep plant zich volgens Panthera uitstekend voort. Er zouden al minstens zes welpjes rondlopen.4. Dierenbeschermingsgroep roeit ‘berendansen’ uit in NepalLippenberen houden en laten dansen is een illegale traditie in Nepal. De dieren worden op jonge leeftijd weggehaald bij hun moeders en vastgeketend aan een ring door hun neus. Vervolgens worden ze gedwongen om allerlei danspasjes aan te leren en uit te oefenen tijdens shows. Dierenactivisten zetten zich al jaren in om de traditie een halt toe te roepen. En daarin zijn ze nu geslaagd, want eind december wisten ze de laatste, in gevangenschap levende lippenberen te bevrijden van hun wrede eigenaresse. De twee dieren kampen met psychologisch trauma en herstellen in een Nepalees park.5. Vietnam houdt geen beren meer voor hun galIn Vietnamese boerderijen worden ruim duizend Aziatische zwarte beren en Maleise beren gevangen gehouden voor hun gal. Het medicinale goedje wordt uit hun galblaas gepompt met behulp van machines. De medische sector in Vietnam maakt echter steeds vaker gebruik van kunstmatig geproduceerde berengal. Daarom kondigde de regering aan dat de ‘boerderijberen’ worden uitgezet in reservaten. Bovendien is het voor traditionele doktoren vanaf 2020 verboden om berengal voor te schrijven.Was er dan alléén maar goed nieuws? Zeker niet. Laten we hopen dat de volgende praktijken in 2018 hardhandig worden aangepakt:
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Thailand artikelen

Wegdromers: 10 droomplekken in Zuidoost-Azië

Als je voor het eerst naar Zuidoost-Azië reist, is de kans groot dat je er je leven lang verknocht aan raakt. Er valt steeds weer iets nieuws te ontdekken. Laat je daarom inspireren door onze community-leden, die je voor zijn gegaan.

Als je voor het eerst naar Zuidoost-Azië reist, is de kans groot dat je er je leven lang verknocht aan raakt. Er valt steeds weer iets nieuws te ontde...

Verborgen plekjes op 3 bekende bestemmingen

Bestemmingen als Bali zijn geliefd onder toeristen. Toch vergeten de meesten dat er buiten de populaire trekpleisters nog zóveel meer te ontdekken valt. We tippen de leukste verborgen plekjes op drie beroemde bestemmingen!

Bestemmingen als Bali zijn geliefd onder toeristen. Toch vergeten de meesten dat er buiten de populaire trekpleisters nog zóveel meer te ontdekken val...

De 10 levensgevaarlijkste landen om in te rijden

Per honderdduizend inwoners vallen in Nederland jaarlijks vier verkeersdoden. Dit aantal valt echter in het niet bij ’s werelds gevaarlijkste landen om in te rijden. Heb jij een rondreis door een van deze landen op de planning staan? Dan is dit een goed moment om Apeldoorn alvast te bellen.

Per honderdduizend inwoners vallen in Nederland jaarlijks vier verkeersdoden. Dit aantal valt echter in het niet bij ’s werelds gevaarlijkste landen o...