Sigiriya

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sigiriya image

Sigiriya

Sigiriya
Sri Lanka
Martina

Rotspaleis in Sigiriya

DAG 5- woensdag 25 Augustus

Hoewel ik op de een of andere manier bedacht had dat er 's nachts apen in de kamer konden komen (moet je nagaan hoe diep die angst zit), heb ik heerlijk geslapen. Na een verfrissende douche waarbij ik gehoopt had op het gezelschap van onze privé gekko, deden we ons te goed aan een veel te uitgebreid ontbijtbuffet. Ik had mijn bordje vol met roti (die eigenlijk nog net iets te pittig was voor dit tijdstip), een chococroissant, ananas, papaya, dragon fruit en banaan in butterscotchsaus. Very yummy. Je kon ook kiezen uit verschillende fruit juices, waaronder mijn persoonlijke favoriet: sour sop juice! En koffie! Hoewel ik ontzettend blij was met het idee van een kop koffie, was deze werkelijk niet te drinken. Maar het concept 'koffie' maakte al zoveel goed dat dat eigenlijk niet uitmaakte.
Bij het ontbijt kwamen we de Nederlanders van dag 1 ok weer tegen, en we weten nu dat ze precies dezelfde reis maken als wij, ze uit Utrecht komen en dat de mannelijke helft een kamergenoot uit Weert had en hij informeerde even of ik hem kende. Maar geen idee hoe ze heten. Overigens waren ze heel enthousiast over het concept carnaval.
Vandaag stond allereerst het Sigiriya rotspaleis op het programma. Onderweg ernaartoe stopten we nog even bij een stalletje langs de weg waar Ranil ons een 'lady finger'(okra), 'wood apple' (ik dacht serieus eerst dat hij met een roadkill aan kwam zetten...) en sugar bananas (baby banaantjes!) liet zien en proeven. Onderweg zagen we ook verschillende volgens, onder andere een Kingfisher. Waarvan ik me later afvroeg waarom het beestje bij ons IJsvogel heet.
Sigiriya was weer een redelijk toeristisch plaatsje, maar echt super druk was het ook weer niet, gelukkig. Nadat Ranil de tickets had gehaald kregen we een gids mee die ons gedurende 2,5 uur allerlei trappen op heeft gestuurd en honderuit verteld heeft over het kasteel en de koning die er destijds woonde, samen met zijn 500 vrouwen. Lijkt mij een hele klus. Het complex bestond uit een zomer en winter paleis, voor het droge - en het regenseizoen en verschillende tuinen, waaronder een watergarden, flowergarden en bouldergarden. En heel veel traptreden dus. Die overigens door de koning zelf niet gelopen werden, hij werd gedragen. Een deel van de treden waren van marmer, zodat ze door hun natuurlijke reflecties ook 's nachts goed te zien waren en zo waren er meer van dat soort grappige en handige dingetjes. Boven op de rots had je 'natural airconditioning' (lees: het waaide er stevig), er waren fonteintjes die het puur op de kracht van het naar beneden stromende water deden en een muur die met een soort natuurlijk polijst behandeld was zodat er een soort spiegelwand ontstaan was. Vroeger waren er verschillende schilderingen van de (500 dus) vrouwen van de koning, maar omdat ze nogal topless afgebeeld waren, hebben de monniken die er na het koningtijdperk hebben gewoond, een groot deel van deze fresco's gesloopt. Er waren er nog maar 18 over en deze waren bijna bovenin het paleis te zien. Onze gids vertelde dat fresco's schilderingen in natte kalk waren (iets wat we al vanaf kunstacademie dag 1 wisten, met dank aan Loek Melis) en omdat het in 1 keer geschilderd moest worden zaten er wat leuke foutjes in. Zoals een vrouw met 3 tepels, eentje met 3 handen en een exemplaar met 6 vingers. Volgens de gids kon je van de schilderingen aflezen dat de koning vrouwen uit Sri Lanka, India, Mongolië en zelfs Afrika had gehad (lees: bezeten). Ik heb nog gevraagd wat deze meneer de koning met 500 vrouwen moest, maar daar kon niemand mij antwoord op geven. Ik hoop voor hem dat hij een bere-conditie had en een stel goede oordoppen.
De oude naam van Sigiriya betekende iets van Leeuwenkeel (volgens de gids daar, Lonley Planet zei iets anders), omdat de ingang van het winterpaleis bovenop de berg vroeger had bestaan uit een grote uit rots gehakte leeuw. Nu ik dit zo schrijf vraag ik me eigenlijk af hoe ze bij die leeuw gekomen zijn. Bij mijn weten komen leeuwen voornamelijk voor in Afrika en niet echt in Sri Lanka...
Het was met de warmte en het aantal tredes naar boven best afzien (kom je ondertussen ook dat andere Hollandse stel nog tegen dat onmiddelijk je bezweette en rood aangelopen kop herkent...), maar het uitzicht was het meer dan waard! We hebben er nog een leuke foto als herinnering aan. Inclusief coupe windhoos door de natural airconditioning.
De weg naar beneden viel behoorlijk mee, we kwamen nog wat aapjes tegen onderweg en zagen nog een indrukwekken stuk van het zomerpaleis. Overigens kwamen we ook nog een boom tegen waar een slang opzat. Toen ik vroeg wat voor soort slang het was, was het korte antwoord: "A poisones one". Genoeg info om even wat harder door te lopen.