Rass al Jinz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rass al Jinz image

Zeeschildpadden op het strand van Oman

Rass al Jinz
Oman
Saskiahamminga

Zeeschildpadden op het strand van Oman

Tijdens onze reis door Oman verblijven we ook een nacht in een tenthuisje vlakbij Ras al Jinz. Hier vind je het Ras al Hadd schildpaddenreservaat aan de oostkust van het Arabisch schiereiland. Het is een dor en rotsachtig gebied, waar je kamelen langs de weg ziet lopen, knabbelend aan de kale takken van een verdwaalde boom.
Het strand hier is heel bijzonder, met prachtige oranje, afgesleten rotsformaties, maar vooral beroemd vanwege de met uitsterven bedreigde groene schildpad. Je kunt hier van dichtbij meemaken dat de zeeschildpadden aan land komen en hun eieren leggen. Onze zoon is dol op alles wat met natuur en dieren te maken heeft, hij haalt hier zijn hart op.
Het schildpaddenreservaat is in 1996 opgericht door het koninklijk huis. We boeken een excursie in het nabij gelegen centrum, Ras AI Jinz Turtle Centre, dat in 2008 speciaal is opgericht om de groene schildpad te beschermen. 's avonds en 's nachts mag je alleen onder begeleiding van een gids het strand op. De opbrengst van de 'excursies' komen ten goede van de bescherming van deze indrukwekkende dieren.

Het is al donker als we met onze gids de wandeling richting het strand beginnen. Het is stikdonker. Alleen de gids heeft een zaklamp. We mogen geen foto's maken en geen lichtje aan doen. Dit verstoort de schildpadden, en kan hun oriëntatie in de war brengen.
Voorzichtig lopen we richting het geluid van de branding. Opeens zie ik iets kleins bewegen rechts naast me. Heel even denk ik "een kikker?", wat hier natuurlijk 'best' vreemd zou zijn...,maar al snel zie ik dat het een baby schildpad is. Deze is zojuist uit het ei gekropen, en schuifelt de verkeerde kant op: richting land, in plaats van naar zee. Onze gids, gekleed in een prachtige witte dishdasha (jurk), pakt heel voorzichtig het kleintje op, tilt zijn jurk op, en legt het schildpadje daarin. Onderweg komen we zeker nog 20 baby schildpadden tegen, die de gids stuk voor stuk liefdevol in zijn jurk "opbergt". We lopen door naar de branding, waar hij de kleintjes voorzichtig op de grond zet en richting zee dirigeert. Ons zoontje mag helpen om de schattige beestjes de juiste kant op te sturen, en is de koning te rijk.

Dan lopen we terug het strand op, waar we al snel een enorm schildpad aantreffen, die hier zijn eieren legt. We mogen er in een halve cirkel omheen gaan zitten, aan de achterkant, zodat de schildpad geen last van ons heeft. We moeten heel stil zijn en mogen geen foto's maken. Eerst graaft de schildpad een kuil, waarna ze haar eieren legt. Dit kan wel uren duren. Per keer legt ze tussen de 100 en 200 eieren. De eieren zien eruit als grote pingpong ballen. Als ze klaar is maakt ze de kuil weer dicht, waarbij ons regelmatig een schep zand om de oren vliegt. Wat bijzonder, en wat intiem...
Als de schildpad klaar is schuifelt ze verder het strand op, terug richting zee. De gids vertelt dat de schildpadden ook 'nep-nesten' maken, om vossen en andere wilde dieren op het verkeerde spoor te brengen. De eieren hebben dan meer kans op overleven.
Even verderop zien we nog een schildpad, en ondertussen verschijnt ook de volle maan.
Wat een magisch tafereel in deze prachtige omgeving. Wat voelen we ons bevoorrecht dit meegemaakt te hebben.

Leuk om te lezen, meer informatie over de zeeschildpadden:
http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/dieren_en_planten/bedreigde_dieren/zeeschildpadden/zeeschildpadden_leefwijze/

Foto's

2a446.jpg
2a446.jpg
Saskiahamminga