Jebel Shams

De hoogste berg van Jebel Shams , Jebel Shams, is niet het meest bekend om zijn pieken, maar vanwege het spectaculaire uitzicht op de diepe canyon Wadi Ghul ernaast. De berg heeft een hoogte van 3000 meter en is gelegen op zo'n 150 kilometer van de hoofdstad Muscat .

Informatie over Jebel Shams

Beste foto's & tips van Jebel Shams

'531689' door ejbaaijens '531689' door ejbaaijens

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Niemand thuis

ejbaaijens

We reden vanuit Nizwah de berg in in richting Jebel Shams. Na enkele haarspeldbochten komen we steeds hoger. Daar parkeren we de auto gaan lopen een niet te lange wandeling door een oase en een dorp. Prachtige uitzichten, zoals op de foto. In het dorpje tegen de berghelling lijkt het heel rustig, maar dat zal zeker komen door de warmte. Onder de palmen lopen allerlei irrigatiekanaaltjes die verkoeling verzorgen. Af en toe het koele water even op ons hoofd gedaan. Heerlijk! Even zitten en genieten van dit uitzicht. Top!

'521222' door ejbaaijens '521222' door ejbaaijens

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Bergdorp in Oman

ejbaaijens

Vanuit Nizwa reden we naar een bergdorp. Eerst weinig begroeiing, maar nadat we een hele serie haarspeldbochten hadden bereden kwamen we in een groene oase. Via allerlei irrigatiekanaaltjes wordt water vanuit de bergen geleid naar het dorp, waar terrasvormige akkers weelderig groen gekleurd zijn. Tijdesn een wandeling heerste er een vredige rust. Geen toeristen, maar vogels en kabbelend water. En af en toe een oproep tot gebed vanuit de moskee.

'519161' door A.Verleg '519161' door A.Verleg

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Verkoeling

A.Verleg

Bij een bezoek aan Nizwa of Bahla heb je echt een paar dagen nodig. De steden, forten, souqs en markten alleen al zijn zeer de moeite waard en dan heb je nog het berggebied er omheen. In de bergen ligt het plaatsje Misfat, een schoolvoorbeeld van een Omaans bergdorp. Een doolhof van huisjes, maar het meest interessante is het irrigatiesysteem, de Aflay. De Aflay staan op de werelderfgoedlijst en verzorgen de dorpen, de landerijen van van water en in de dorpen kunnen de bewoners zich en hu spuleln wassen. Deze twee heren en de fotograaf zoeken beschutting en koelte onder de palemen die kunnen groeien door de Aflay, een heerlijke plek.

Kaart van Jebel Shams en omgeving