Kaesong foto's & tips

'395639' door BenRTravellers '395639' door BenRTravellers

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Spitsuur

BenRTravellers

18.00 uur. De werkdag in Kaesong, één van de grotere steden van Noord-Korea, zit erop. De arbeiders spoeden zich naar huis op de klanken van patriottische liederen die door de hele stad uit de luidsprekers schallen. Veel verkeer is er niet; slechts een enkeling heeft namelijk het voorrecht auto te mogen rijden. Toch is elk kruispunt de trotse bezitter van een verkeersregelaar, die er in een hagelwit uniform voor zorgt dat de stad gevrijwaard blijft van kettingbotsingen of platgereden voetgangers. Het is overigens onmogelijk om je als Westerling op straat te begeven. De verplichte gidsen verliezen je geen moment uit het oog en bij elke bezienswaardigheid wordt je voor de deur in- en uitgeladen, ook al liggen ze op nog 200 meter van elkaar. Elk mogelijk contact met de lokale bevolking wordt daarmee tot een minimum beperkt.

'210853' door estherab '210853' door estherab

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Grensbewaking

estherab

Bij het plaatsje Kaesong bevindt zich op de 38e breedtegraad de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Nadat een soldaat heeft gecheckt of het veilig is (lees: of er toeristen zijn aan de andere kant van de grens) mag je de grens naderen. Niet meer dan een betonnen strip van 20 cm breed en 10 cm hoog. Oversteken is echter echt geen optie. Dit is echt het zwaarst bewaakte stukje tussen Noord en Zuid. Soldaten uit Noord en West staan op slecht een meter afstand van elkaar. Deze soldaten bewaken hun kant van de grens.

'358621' door herman m '358621' door herman m

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Opening kasteelpoort

herman m

Kaesong is een stad in de provincie Noord-Hwanghae in Noord-Korea. Tijdens de Goryeo-dynastie (918-1392) was de stad de hoofdstad van Koryo. Koryo was de eerste verenigde staat op het Koreaanse schiereiland. De naam Kaesong betekent letterlijk "opening van de kasteelpoort". De stad heeft nog vele historische overblijfselen en sites uit de Koryo periode, hoewel vele slechts ruïnes of niet gemakkelijk toegankelijk zijn, waaronder Manwoldae, het oude koninklijke paleis tijdens Koryo. De stad, ook wel Songak, Kaegyong, Hwangdo en Kaeju genoemd, ligt dichtbij de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Van augustus 1945 tot aan de Koreaanse oorlog was het een deel van Zuid-Korea, ten zuiden van de 38ste breedtegraad. Toen het stof aan het einde van de oorlog was opgetrokken was het Noord-Koreaans grondgebied en werd de stad gesloten voor bezoekers uit het zuiden. Kaesong is beroemd om de kwaliteit van zijn Insam of ginseng, dat daar in ruime mate voorhanden is. Op de overzichtsfoto zie je de typische daken van de oude bebouwing en het Children's Palace.

'190813' door g.a.m.vanputten '190813' door g.a.m.vanputten

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Het lege straatbeeld

g.a.m.vanputten

Het legestraatbeeld in Kaesong, geen auto's maar veel fietsers.

'386205' door CharlesF '386205' door CharlesF

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Noord-Koreaanse...sol

CharlesF

Vorige maand bezocht ik het Zuid-Koreaanse deel van Panmunjom, een klein dorpje midden in het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea waar de spanning recent behoorlijk is opgelopen. Vanuit Noord-Korea werden we nauwlettend in de gaten gehouden. Met zijn verrekijker zal hij ongetwijfeld hebben gezien dat hij niet de enige was die de ander in de gaten hield. Hoewel mijn telelens aardig hielp, zou ik de volgende keer absoluut een verrekijker bij de hand willen hebben om de overkant eens grondig te inspecteren!

'190816' door g.a.m.vanputten '190816' door g.a.m.vanputten

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Verkeersagent

g.a.m.vanputten

Gelukkig is er een verkeersagent om alles goed te regelen

'380765' door mprophet '380765' door mprophet

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Panmunjom on DMZ

mprophet

Voor ons was dag-2 een rit bus rit naar Panmunjom on DMZ (grens met zuid korea). Het is een 2,5 uur durende bus rit vanuit hoofdstad Pyongyang....over verlaten snelwegen....op een paar auto's na (op een hand te tellen) kwamen we veilig aan bij de grenspost DMZ. De foto toont een militair die uitleg geeft over de handtekening van de grote leider.

'191050' door g.a.m.vanputten '191050' door g.a.m.vanputten

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Gids

g.a.m.vanputten

Deze gide leid ons rond bij De Demilitaire Zone.

'269530' door haschulte '269530' door haschulte

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Militair in DPRK

haschulte

Deze militair staat bij een uitkijkpunt naar Zuid Korea. De muur die beide landen daar splijt en de welvaart van zuid is door de bezoekers te zien. En de hoop op hereniging leeft voort...