Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dit is Jamma

Kathmandu,
Nepal


Dit is Jamma, een monsterachtig wezen dat in het Tibetaans Boeddhisme het Levenswiel vasthoudt, heerst over de hel en de dharma bewaakt. De dharma is de leer van Het Boeddhisme.

Het Levenswiel met daarachter Jamma vind je veelal terug op de muren van kloosters en wordt gebruikt om de dharma te onderwijzen. Het is niet eenvoudig om in een paar regels uit leggen wat er op dat wiel uitgebeeld wordt. Het vergt immers een hele studie om hem grotendeels te begrijpen. Maar het is zeer zeker de moeite waard om er iets vanaf te weten omdat het je de kans geeft steeds meer details in het Levenswiel te ontdekken en verbindingen te leggen.

In het Boeddhisme gelooft men in reïncarnatie. Indien je je tijdens het leven goed gedraagt, kom je in een volgend leven in een rijk waar je het beter hebt. Gedraag je je slecht, dan kom je in een minder aangenaam rijk weer tot leven. Volgens de leer bestaan er zes verschillende rijken en deze zijn weergegeven op het Levenswiel. Het hellenrijk ziet er het slechtst uit en staat helemaal onderaan afgebeeld. Mensen worden daar verbrand of hangen vastgebonden aan hun voeten. Naarmate je hoger komt op het wiel wordt het leven ook beter. Het dierenrijk staat vrij onderaan. Dieren reageren immers primair en hebben geen bewustzijn. Ook onderaan staat het rijk van de Yidags, geesten die nog geen afstand hebben kunnen nemen en nog minder waard zijn dan dieren. Deze drie werelden vormen de rijken waar pijn wordt geleden.

De hoogste drie lagen worden gevormd door het mensenrijk, het rijk van de gevallen goden en het godenrijk. De goden hebben het summum bereikt, maar hun geluk is niet oneindig en daar zijn ze niet op bedacht.

In de cirkel in het midden van het wiel staan drie dieren afgebeeld die de mentale vergiften symboliseren die van invloed zijn op de invulling van het leven. Dit zijn de haan (begeerte), de slang (aversie) en de olifant (onwetendheid). Ze zijn met elkaar verbonden zodat de één niet van de anderen weg kan. Tekeningen rondom het wiel geven uiting aan de verschillende vormen van onbewustheid.

En deze hele Boeddhistische les is dus naar aanleiding van een prachtig beeld dat niet in Tibet maar in Nepal staat.