Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Palmboom!

Kathmandu,
Nepal


Wat gespannen ben ik op weg naar de Pashupatinath. Dit is de belangrijkste hindoetempel in Nepal en ligt aan de heilige Bagmati rivier. De spanning komt bij mij omdat ik niet weet wat mij precies te wachten staat. Ik weet dat bij deze tempel crematies in het openbaar uitgevoerd worden. Iets wat wij totaal niet kennen. Wat ga ik zien? Hoe ga ik reageren?

Onderweg lopen wij met de groep langs een schooltje. Nou ja schooltje. Meer een open hok van golfplaten waar wat tafeltjes en stoeltjes in staan. Dit schooltje staat, zie ik later, op ongeveer 200 meter van de rivier waar de crematies plaatsvinden. Bizar!

De juf zit samen met de kindjes te lunchen. Dit meisje kijkt wat nors maar met een heel lief gezichtje naar onze groep mensen die voorbij loopt. Mijn spanning valt even weg bij het aanzien van dit koppie. Met haar palmboom op haar hoofd en de vastberaden blik in haar ogen zorgt deze kleine meid ervoor dat ik alleen maar kan denken, met dit kind komt het wel goed! Zij komt er wel!

Het bezoek aan de tempel zelf is zeer indrukwekkend. Hoe respectvol en vol traditie de mensen met de dood omgaan vind ik bewonderenswaardig! Een must om te zien in Kathmandu en vergeet niet een kijkje te nemen bij het 'schooltje'.