Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Changu Narayan een hindoe tempel

Kathmandu,
Nepal


In de Kathmandu Vallei vindt je ongeveer 18 km ten oosten van Kathmandu een van de oudste hindoe tempels in Nepal, de Changu Narayan. Het is een van de zeven plaatsten in Nepal die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Het is een religieuze plek maar ook door het vakmanschap op artistiek, cultureel en historisch vlak is het erg interessant.

Bij het tempelcompex wordt de God Vishnu, de beschermer van de wereld, aanbeden door de Hindoes als Narayan en door de Boedhisten als Hari Hari Hari Vahan Lokeshwor.

Op de foto de grootste tempel de Vishnu tempel. Een tempel met 2 verdiepingen in pagode stijl. Deze is van binnen alleen toegankelijk voor hindoes. Het heeft vele stenen beelden o.a. van Garuda en Vishnu, en bas-reliëf houtsnijwerken. Het houtsnijwerk bestond bij het bovenste gedeelte van de tempel uit steunpilaren met grote beeldhouwwerken van goden met vele armen. Daaronder een rand van allemaal hoofdjes. Verder vele andere houtsnijwerken tegen de muren en bij de deuren. Ook vele grote en kleine beeldhouwwerken o.a. van goden en van mythologische wezens. Rondom vindt je nog enkele kleinere tempeltjes.