U Bein's brug

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dagtocht per fiets: Mandalay- Sagaing- U bein- Mandalay;.

U Bein's brug,
Myanmar


Vanuit onze accommodatie, Mandalay View Inn (een aanrader!!) zijn we per fiets eerst naar Sagaing gereden. Op de terugweg hebben we de U-bein brug bezocht. Aanvankelijk zagen we er tegen op om te fietsen in het drukke verkeer van Mandalay. Al vlug bleek dat het gewoon een kwestie is van: go-with-the-flow. Als je af moet slaan is het wel belangrijk dat je al tijdig naar de goede voorsorteerstrook gaat.
Na een kijkje te hebben genomen bij de Ayerwaddy-rivier, waar het altijd gonst van de bedrijvigheid, zijn we langs deze rivier richting Sagaing gegaan. In de verte zien we reeds de brug liggen. Langs de weg bevinden zich talloze kraampjes waar honderden watermeloenen uitgestald liggen. Een heel mooi gezicht. Als we de brug over zijn gaan we rechtsaf op weg naar de Soon Oo Pon Nya Shin pagode. Deze pagode ligt op een heuvel en van hieruit hebben we een schitterend uitzicht op de Ayerwaddy en de omringende omgeving die werkelijk bezaaid is met pagodes.
Dan wordt het tijd om koers te zetten naar de U-bein brug. Om deze te vinden krijgen we veel hulp van de locals. In een klein straatje passeren we een fabriekje waar garen wordt gesponnen. Even verderop ligt een fabriekje waar dit garen een verfbad krijgt. Overal zijn we meer dan welkom.
Eindelijk bereiken we, een uurtje voor sunset, de U-bein brug. Aan de ene kant lopen veel toeristen met grote camera's rond en aan de andere kant zitten de locals langs het water heerlijk te picknicken. Wij begeven ons onder de locals voor een praatje. Er wordt ook veel gevist. Een grappig gezicht om de vissers met hun longyi vol vis uit het water te zien komen.
Als we terug in Mandalay zijn is het al geruime tijd donker. De weg terug vinden we, wéér met hulp van locals.
Buiten de kosten voor een natje en een droogje onderweg waren we 6000 Kyat kwijt voor de fietshuur.