Birma reviews

9
Birma
Ian was hier 15 mrt 2018
“You Golden Rock? Me also Golden Rock!” Een oud tandeloos Birmees mannetje kijkt me aan. En voordat ik het weet zit ik met zo’n vijftien Birmezen opeengepakt in de achterbak van een tuk-tuk. We zijn op weg naar de Kyaktiyo Pagode, beter bekend als “The Golden Rock”. Het is één van de drie belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden van Myanmar. Het met bladgoud beplakte rotsblok balanceert op het randje van de 1100 meter hoge Kyaikto berg. Men zegt dat een haar van Boeddha ervoor zorgt dat de rots in perfecte balans is. Na een lange rit, komen we aan in het plaatsje Kinpun. Hetzelfde oude mannetje wenkt me dat ik hem moet volgen. Ik vis m’n backpack uit het karretje en volg de oude man. Met verrassende souplesse klimt hij in de achterbak van een grote truck. Na een slingerende rit onder een adembenemende sterrenhemel komen we aan op de top van de berg. Met veel moeite klim ik uit de truck en zie nog snel het mannetje naar me zwaaien voordat hij in de mensenmassa opgaat. Als ik om mij heen kijk weet ik werkelijk niet wat ik zie. Duizenden pelgrims liggen zij aan zij in geïmproviseerde tentjes, er klinken boeddhistische klanken en in de verte doemt de gouden rots op. Dit is werkelijk prachtig. Ik huur een veel te dure hotelkamer, knoop m’n longyi om en pak m’n fototoestel. Die nacht heb ik geen moment geslapen en alleen maar genoten van de prachtige indrukken. Honderden mensen branden kaarsjes, vereren de Gouden Rots, bidden en eten met elkaar.. Wat een mooie ervaring!
Land
  • De reis er naar toe is uitdagend!
  • Zeer bijzondere plek.
  • Ontzettend lieve en behulpzame locals.
  • Prachtige plek om bijzondere foto's te maken.
  • Dicht bij Yangon.
  • Een hotel op de berg is erg duur!
Review geplaatst op 2018-03-15
1
Birma Mawlamyine
H. was hier 15 mrt 2018
Lees dit over de onderdrukking van de islamitische bevolkingsgroep de rohingya''s. Myanmar arresteert agenten na filmpje van mishandeling Rohingya-moslims http://nu.nl/buitenland/4373593/myanmar-arresteert-agenten-filmpje-van-mishandeling-rohingya-moslims.html (via @NUnl) Voorlopig niet naar myanmar/ Birma.
Stad
  • Geen
  • Onderdrukking vd rohingya's
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Birma
Anouk was hier 15 mrt 2018
Op reis naar Myanmar, voor vertrek probeerden we ons een beeld te vormen van de bestemming. Maar op hoeveel plekken we in Azië ook al waren geweest, het is echt anders hoor Birma. Uiteraard ruik je bekende geuren, kunnen de temperaturen voor klotsende oksels zorgen en wijkt het straatbeeld in bepaalde opzichten niet enorm af van een gemiddelde straat in buurland Thailand. Toch ging er een wereld voor ons open bij aankomst in Yangon. En andersom merk je dat er met de komst van reizigers ook een wereld voor de bevolking opengaat. Jarenlang zijn ze gebukt gegaan onder een streng regime en was er weinig toekomstperspectief. Inmiddels zijn er kansen en worden die door ambitieuze jongeren gegrepen maar met een soort nederigheid en voorzichtigheid. Ze doen zo erg hun best om voor hun gasten te zorgen. Dat zorgde dat wij ons af en toe opgelaten voelde, omdat het niet gelijkwaardig overkwam. Aan de andere kant straalt de trots en hartelijkheid er aan alle kanten af. Hier geen gemaakte vriendelijkheid, maar oprecht blijheid dat je de moeite neemt om hun land te bezoeken en geintereseerd bent in hun cultuur en historie. Dat is toch fantastisch op reis? Dat je je niet nummer zoveel voelt als je aankomt in een guesthouse of een tempel bezoekt. Hoe indrukwekkend en bijzonder alle prachtige plekken onderweg ook waren, Myanmar zou Myanmar niet zijn zonder deze unieke eigenschappen van de bevolking die nu eindelijk de vrijheid krijgen om het wonderlijke Myanmar te laten zien.
Land
  • De intenties van de bewoners zijn echt...
  • De lokale keuken is minder..
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Birma Yangon
Esther was hier 15 mrt 2018
Yangon is een uiterst fascinerende stad. Doordat Myanmar gekoloniseerd is geweest door de Britten, is de stad bezaaid met oude koloniale gebouwen. Het leven in de stad is heel hectisch. Er zijn veel auto's en taxi's die hard toeteren en op de stoep, die overigens vol met gaten zit, zie je allerlei Burmese eetstalletjes, waar je bijvoorbeeld kip met noedels kan eten of de authentieke Burmese vissoep. Daarnaast zijn er veel plekjes waar je in de open lucht thee kan drinken op kleine stoeltjes. In de binnenstad kun je de schitterende gouden tempel; Sule Pagoda als referentiepunt gebruiken. Deze boeddhistische tempel wordt druk bezocht en je kunt er als toerist vrij rondlopen. Vroeg in de ochtend of laat in de middag zijn de beste momenten voor een bezoek. Dat geldt ook voor het grotere tempelcomplex; Shwedagon Pagoda. Qua restaurants is er veel te kiezen. Je kunt in Chinatown lekker Chinees eten, maar er zijn ook overal Indiase, Japanse en Thaise eethuizen te vinden. Er zijn ook een aantal betere restaurants waar je traditioneel Burmees eten kan krijgen. Voor kroegtijgers is er ook genoeg te beleven. De traditionele kroegen zitten vol met mannen die het goedkope lokale bier drinken. Maar je hebt ook duurdere café's waar veel expats en rijke Burmezen komen. De tegenstellingen tussen arm en rijk zijn groot, maar laat dit je vooral niet tegenhouden om alles uit te proberen. Yangon is een uiterst boeiende stad!
Stad
  • orgineel
  • etnische mix
  • prachtige pagoda's
  • drukke stad met veel verkeer.
  • riolen stromen over tijdens het regenseizoen.
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Birma
Moniek was hier 15 mrt 2018
Het allermooiste land waar ik ooit ben geweest: Myanmar! Ik ben er geweest, net 2,5 jaar nadat het land officieel open werd gesteld voor toeristen. Mensen waren dus nog niet gewend aan die 'pottenkijkers' en waren vooral erg nieuwsgierig. Hoe leuk is het als mensen oprecht steeds aan je vragen of je het wel naar je zin hebt in het land? Dit werd zelfs aangemoedigd door grote spandoeken boven de straten. Het land heeft zoveel moois te bieden! Bagan was voor mij het absolute hoogtepunt. Ik ben hier 4 dagen geweest en had er nog wel een aantal dagen willen zijn. Bij aankomst met de night bus wordt je door paard en wagen naar verschillende hostels gereden om te kijken waar je wil slapen. De Birmezen doen het anders dan alle andere Aziaten: ze laten je gelijk een goede optie zien die voldoet aan budgeteisen en echt goed is! Wat een verademing is dat! En dat Myanmar geen backpackersland is en dat je alles vooraf vast moet leggen? Wij hebben alles op de bonnefooi gedaan en juist dat maakte het avontuur nog groter en mooier! Het was onwijs goed te doen, dus laat je niet belemmeren. Myanmar is nu nog echt puur en onwijs bijzonder. Een aanrader voor iedereen, maar wees wel snel. Myanmar ontwikkelt zich snel en is juist nu het nog ‘echt’ is op haar mooist.
Land
  • Onwijs vriendelijke mensen
  • Oprechte mensen
  • Bagan
  • Trekking Kalaw - Inle Lake
  • Relatief weinig toeristen
  • Perfecte vervoersmiddelen, goed bereisbaar
  • Het wordt snel toeristischer, zonde!
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Birma Mandalay Region
Ingeborg was hier 15 mrt 2018
Het tweede land met een glimlach. En niet alleen als ze hun zakken aan je mogen vullen. Merkbaar is zeker dat de grenzen voor toeristen geopend zijn, maar het pure Myanmar is zeker nog kenbaar. Sterker nog, de lokale mensen zijn nog heel terughoudend en hier geldt wel: nee is nee. Daarnaast vinden ze het ontzettend leuk om met je te spreken om hun Engels al dan niet andere taal te oefenen. Medio mei is het gortdroog in het land en zijn er helaas geen ballonvaarten wat toch het idyllische plaatje oplevert. Wel is het hierdoor een stuk rustiger in de omgeving en kan je op een elektrische scooter door de tempelvallei van beide oud en nieuw Bagan racen. Ga gerust een tempel in en klim de trap op naar boven. Dit mag nagenoeg overal en de locals zijn prima bereid je te helpen. Kijk ook even hoe laat de zon opgaat en onder gaat en vraag aan de lokale mensen rond welke tempel zij aanraden om dit moment te bekijken. Ga ook zeker aan de kant staan waar nog een boel tempels voor zullen staan (Zon - Tempels - Tempel waar jij op staat) om zo je nieuwe cover te schieten van je fotoalbum. Burmees eten lijkt erg op Indisch eten. Het is echter een stuk minder uitgebreid. Je kunt kiezen uit diverse curries, maar is zeker niet onbeperkt aan bijgerechten. Dit zou dan ook wel het enige minpuntje zijn. Voor de rest is het een heerlijke plek om een paar dagen te verblijven en uit te rusten van je reis. Geen zwembad? Informeer naar hotels waar je tegen betaling kunt zwemmen!
Regio
  • Tempelvalei
  • Vriendelijke mensen
  • Makkelijk met elektrische scooter
  • Geen uitgebreide Burmeesche keuken te eten
  • Relatief duur als je het vergelijkt met de rest van ZO Azië
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Birma
Jelle51 was hier 01 nov 2017
Bagan is een plek sdie je eens in je leven bezocht moet hebben. Mar neem wel uitgebreid de tijd. Huur een paard en wagen voor twee dagen om het gebied en de omliggende dorpen te bezoeken. Oud Bagan is een leuke relaxte plaats, nieuw Bagan kan je 's avonds lekker eten in verschillende restaurants.
Land
  • De dorpen in de omgeving zijn de moeite waard
  • Het is toeristisch maar niet te druk.
  • De menners zijn goede gidsen.
  • Wel erg druk tijdens zonsondergang
Review geplaatst op 2017-02-20
7
Birma
santos was hier 01 dec 2016
Deze grote stad, werd voor mij aantrekkelijk gemaakt door de mooie tempels en de chinese markt. Verder had het de uitstraling van een drukke hectische Aziatische stad.
Land
  • mooie tempels
  • china town
  • de 'andere kant' vd rivier
  • vriendelijke mensen
  • grote miljoenen stad
Review geplaatst op 2017-04-27
8
Birma Kawt Bein
marcvankessel was hier 01 nov 2016
De U Bein brug behoeft eigenlijk geen introductie lijkt me. Het is Birma's meest gefotografeerde object. Met name tijdens zonsondergang. Rond die tijd is het er dan ook heel erg druk. Zorg dat je op tijd een bootje gereserveerd hebt, want anders is de kans groot dat je er naast vist. Maar je kunt natuurlijk ook de brug tijdens zonsopkomst bekijken. Het is dan beduidend minder druk. Veel minder druk zelfs.
Stad
  • Iconisch beeld
  • Boottocht heel mooi, doch toeristisch
  • Bij zonsondergang heel druk
Review geplaatst op 2017-01-23
10
Birma Hsipaw
marcvankessel was hier 01 nov 2016
In verschillende dorpjes in de bergen rondom Hsipaw (Birma) leven de Paundang. Vanuit Hsipaw zijn er verschillende trektochten mogelijk, variërend van een halve dag tot 3 dagen. En allemaal onder leiding van een lokale gids. Maar veel leuker is het om dit op eigen gelegenheid te doen. Met een motor welteverstaan. Het wordt echter door veel verhuurbedrijven afgeraden omdat de paden heel slecht zijn, en omdat je er makkelijk zou kunnen verdwalen. Maar met een dosis gezond verstand (en een klein beetje lef) is het goed te doen. Enige ervaring in motor rijden is derhalve wel gewenst. Zorg wel dat je een uitgetekende routebeschrijving krijgt met herkenningspunten in zowel Engels als Birmees (in de bergen spreekt niemand Engels). We hebben een dag van ons leven gehad. De paden zijn inderdaad in-en-in slecht, maar de uitzichten zijn grandioos. En in de dorpjes wordt je heel erg welkom geheten. Ze zijn natuurlijk gewend aan de hikers (met gids), dus wanneer je zonder gids op een motor arriveert is iedereen 'in rep en roer'. Zoals gezegd, de paden zijn heel erg slecht (zeker als het 's-nachts geregend heeft), dus het vergt wel wat stuurmanskunst. Maar de kans op verdwalen valt m.i. reuze mee. Overal kom je wel een keer (lokale) mensen tegen, en de naam Hsipaw kent iedereen in die omgeving. Bovendien zijn Birmezen super behulpzaam, dus thuis komen doe je altijd wel een keer.
Stad
  • Grandioze natuur
  • Padaung hill tribes
  • Avontuurlijk
  • Heel weinig toeristen (in 1 dag hebben we..
  • ... er 8 gezien, met gids)
  • Zeer slechte paden (maar is tegelijkertijd..
  • ... ook een uitdaging)
Review geplaatst op 2016-11-12
8
Birma Kayin State
marcvankessel was hier 01 nov 2016
De U Bein brug behoeft eigenlijk geen introductie lijkt me. Het is Birma's meest gefotografeerde object. Met name tijdens zonsondergang. Rond die tijd is het er dan ook heel erg druk. Zorg dat je op tijd een bootje gereserveerd hebt, want anders is de kans groot dat je er naast vist. Maar je kunt natuurlijk ook de brug tijdens zonsopkomst bekijken. Het is dan beduidend minder druk. Veel minder druk zelfs.
Regio
  • Iconisch beeld
  • Boottocht heel mooi, doch toeristisch
  • Bij zonsondergang heel druk
Review geplaatst op 2017-01-23
10
Birma Shan
mvdcamp was hier 01 nov 2016
Een boottocht op het Inle Lake in Myanmar is een onvergetelijke ervaring. Op een prauw met motor word je rondgevaren langs drijvende tuinen, op palen gebouwde dorpen, onder houten bruggetjes, langs pagodes op palen, door kanalen en kreekjes langs drijvende akkertjes en paarse waterhyacinten. De Inle-vissers houden er 'n aparte manier van roeien op na; ze roeien met hun been en houden zo hun handen vrij voor de visvangst. Verder kun je er diverse ambachtswerkplaatsen bezoeken, zoals zilversmeden, zijde- en sigarenfabriekjes.
Regio
  • cultuur
  • unieke ervaring
  • leuke markten
  • pagodes
  • beenroeiers
  • vervuiling door bootjes
Review geplaatst op 2016-12-01
10
Birma
marcvankessel was hier 01 nov 2016
In verschillende dorpjes in de bergen rondom Hsipaw (Birma) leven de Paundang. Vanuit Hsipaw zijn er verschillende trektochten mogelijk, variërend van een halve dag tot 3 dagen. En allemaal onder leiding van een lokale gids. Maar veel leuker is het om dit op eigen gelegenheid te doen. Met een motor welteverstaan. Het wordt echter door veel verhuurbedrijven afgeraden omdat de paden heel slecht zijn, en omdat je er makkelijk zou kunnen verdwalen. Maar met een dosis gezond verstand (en een klein beetje lef) is het goed te doen. Enige ervaring in motor rijden is derhalve wel gewenst. Zorg wel dat je een uitgetekende routebeschrijving krijgt met herkenningspunten in zowel Engels als Birmees (in de bergen spreekt niemand Engels). We hebben een dag van ons leven gehad. De paden zijn inderdaad in-en-in slecht, maar de uitzichten zijn grandioos. En in de dorpjes wordt je heel erg welkom geheten. Ze zijn natuurlijk gewend aan de hikers (met gids), dus wanneer je zonder gids op een motor arriveert is iedereen 'in rep en roer'. Zoals gezegd, de paden zijn heel erg slecht (zeker als het 's-nachts geregend heeft), dus het vergt wel wat stuurmanskunst. Maar de kans op verdwalen valt m.i. reuze mee. Overal kom je wel een keer (lokale) mensen tegen, en de naam Hsipaw kent iedereen in die omgeving. Bovendien zijn Birmezen super behulpzaam, dus thuis komen doe je altijd wel een keer.
Land
  • Grandioze natuur
  • Padaung hill tribes
  • Avontuurlijk
  • Heel weinig toeristen (in 1 dag hebben we..
  • ... er 8 gezien, met gids)
  • Zeer slechte paden (maar is tegelijkertijd..
  • ... ook een uitdaging)
Review geplaatst op 2016-11-12
8
Birma
talldutch was hier 01 sep 2016
Aanvragen van een Myanmar (geen Birma) visum kan tegenwoordig heel goed online. Snel en eenvoudig geregeld. Nadeel is alleen dat je alleen via de luchthaven van Yangon het land in kan. Wil je overland, zal je een visum aan moeten vragen bij een ambassade. In Bangkok kan dat snel, makkelijk en goedkoop. Nodig: paspoort (minimaal 6 maanden geldig na vertrek uit Myanmar), 2 pasfoto's, kopie paspoort, formulier (bij ambassade te krijgen). Aanvragen: van 9:00 tot 12:00 uur (houd rekening met wachttijd). Ophalen: 15:30 tot 16:30 uur. Kosten: TBH 800 (ophalen na 2 dagen) Versneld ophalen: TBH 1.490 (zelfde dag) In straat van ambassade zijn mogelijkheden voor pasfoto's maken en in de ambassade kan je je paspoort kopiëren. Anders zit er verderop een copyshop (ook met pasfoto-apparaat).
Land
  • Snel
  • Goedkoop
  • Kost een dag in Bangkok
Review geplaatst op 2016-09-15
8
Birma
lidydekkers was hier 01 aug 2016
Leuk stadje. Aardige mensen. Wel veel rugzaktoeristen, maar nog niet overlopen. De omgeving is nog puur. Heerlijk fotograferen. Iedereen is vriendelijk. Goed toeven in Birma.
Land
  • Relaxte omgeving
  • Veel rugzaktoeristen
Review geplaatst op 2016-12-08
8
Birma Hsipaw
lidydekkers was hier 01 aug 2016
Leuk stadje. Aardige mensen. Wel veel rugzaktoeristen, maar nog niet overlopen. De omgeving is nog puur. Heerlijk fotograferen. Iedereen is vriendelijk. Goed toeven in Birma.
Stad
  • Relaxte omgeving
  • Veel rugzaktoeristen
Review geplaatst op 2016-12-08
9
Birma Mandalay Region
Het tweede land met een glimlach. En niet alleen als ze hun zakken aan je mogen vullen. Merkbaar is zeker dat de grenzen voor toeristen geopend zijn, maar het pure Myanmar is zeker nog kenbaar. Sterker nog, de lokale mensen zijn nog heel terughoudend en hier geldt wel: nee is nee. Daarnaast vinden ze het ontzettend leuk om met je te spreken om hun Engels al dan niet andere taal te oefenen. Medio mei is het gortdroog in het land en zijn er helaas geen ballonvaarten wat toch het idyllische plaatje oplevert. Wel is het hierdoor een stuk rustiger in de omgeving en kan je op een elektrische scooter door de tempelvallei van beide oud en nieuw Bagan racen. Ga gerust een tempel in en klim de trap op naar boven. Dit mag nagenoeg overal en de locals zijn prima bereid je te helpen. Kijk ook even hoe laat de zon opgaat en onder gaat en vraag aan de lokale mensen rond welke tempel zij aanraden om dit moment te bekijken. Ga ook zeker aan de kant staan waar nog een boel tempels voor zullen staan (Zon - Tempels - Tempel waar jij op staat) om zo je nieuwe cover te schieten van je fotoalbum. Burmees eten lijkt erg op Indisch eten. Het is echter een stuk minder uitgebreid. Je kunt kiezen uit diverse curries, maar is zeker niet onbeperkt aan bijgerechten. Dit zou dan ook wel het enige minpuntje zijn. Voor de rest is het een heerlijke plek om een paar dagen te verblijven en uit te rusten van je reis. Geen zwembad? Informeer naar hotels waar je tegen betaling kunt zwemmen!
Regio
  • Tempelvalei
  • Vriendelijke mensen
  • Makkelijk met elektrische scooter
  • Geen uitgebreide Burmeesche keuken te eten
  • Relatief duur als je het vergelijkt met de rest van ZO Azië
Review geplaatst op 2016-09-08
10
Birma
Na vele landen te hebben bezocht in Azië wilde we naar t nog niet zo drukbezochte myanmar . Het is een mooi land waar veel te ontdekken , wij zijn op eigen gelegenheid gaan rondreizen . Omdat we maar 2 weken hadden hebben we binnenlandse vluchten gemaakt om van a naar b te reizen . Dit is goed geregeld . De hotels zijn goed en je hebt ze in allerlei prijsklassen . Dit land heeft vele mooie bezienswaardigheden die he moet zien . Wij zijn naar de golden rock geweest en naar inle lake , bagan en zijn de bergen ingetrokken . Alles was supermooi !
Land
  • Vriendelijke bevolking
  • Mandalay niet bijzonder behalve de ubein brug
Review geplaatst op 2016-10-04
1
Birma
Lees dit over de onderdrukking van de islamitische bevolkingsgroep de rohingya''s. Myanmar arresteert agenten na filmpje van mishandeling Rohingya-moslims http://nu.nl/buitenland/4373593/myanmar-arresteert-agenten-filmpje-van-mishandeling-rohingya-moslims.html (via @NUnl) Voorlopig niet naar myanmar/ Birma.
Land
  • Geen
  • Onderdrukking vd rohingya's
Review geplaatst op 2017-01-06
9
Birma
“You Golden Rock? Me also Golden Rock!” Een oud tandeloos Birmees mannetje kijkt me aan. En voordat ik het weet zit ik met zo’n vijftien Birmezen opeengepakt in de achterbak van een tuk-tuk. We zijn op weg naar de Kyaktiyo Pagode, beter bekend als “The Golden Rock”. Het is één van de drie belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden van Myanmar. Het met bladgoud beplakte rotsblok balanceert op het randje van de 1100 meter hoge Kyaikto berg. Men zegt dat een haar van Boeddha ervoor zorgt dat de rots in perfecte balans is. Na een lange rit, komen we aan in het plaatsje Kinpun. Hetzelfde oude mannetje wenkt me dat ik hem moet volgen. Ik vis m’n backpack uit het karretje en volg de oude man. Met verrassende souplesse klimt hij in de achterbak van een grote truck. Na een slingerende rit onder een adembenemende sterrenhemel komen we aan op de top van de berg. Met veel moeite klim ik uit de truck en zie nog snel het mannetje naar me zwaaien voordat hij in de mensenmassa opgaat. Als ik om mij heen kijk weet ik werkelijk niet wat ik zie. Duizenden pelgrims liggen zij aan zij in geïmproviseerde tentjes, er klinken boeddhistische klanken en in de verte doemt de gouden rots op. Dit is werkelijk prachtig. Ik huur een veel te dure hotelkamer, knoop m’n longyi om en pak m’n fototoestel. Die nacht heb ik geen moment geslapen en alleen maar genoten van de prachtige indrukken. Honderden mensen branden kaarsjes, vereren de Gouden Rots, bidden en eten met elkaar.. Wat een mooie ervaring!
Land
  • De reis er naar toe is uitdagend!
  • Zeer bijzondere plek.
  • Ontzettend lieve en behulpzame locals.
  • Prachtige plek om bijzondere foto's te maken.
  • Dicht bij Yangon.
  • Een hotel op de berg is erg duur!
Review geplaatst op 2017-01-31