Dwars door het land naar het Inle Meer.
Dwars door het land naar het Inle Meer.
Vrijdag 12 maart
Een lange busdag naar Kalaw, ’s ochtends door het vlakke land en ’s middags de bergen in. Kalaw ligt in de Shan staat op ca 1300 m hoogte, in deze staat vind je veel bergvolkeren en aparte tribes. Onderweg lunch in Meiktila. Vlak voor het einde van de rit een half uur oponthoud doordat ze bezig waren om te proberen een Chinese truck uit het ravijn te takelen. De temperatuur is hier veel aangenamer, ’s avonds is het ca 20°C, voor sommigen gewoon koud, ze lopen met dikke vesten aan. Heerlijk gegeten bij de 7 zusters; vis in bananenblad gestoomd, typisch Shan gerecht.
Zaterdag 13 maart
Vandaag staan er diverse wandeltochten in de bergachtige omgeving van Kalaw op het programma. Ik heb gekozen voor de City-tour met ErnstJan; langs de oude koloniale huizen, een kijkje genomen in het Kalaw Hotel, het station en langs de buitenkant van de stad. Nog een grot met veel Boeddhabeelden gezien (deze wordt ook nog steeds groter omdat ze nieuwe gangen uithakken; iedereen kan hier een eigen Boeddhabeeld neerzetten). Na de wandeling gegeten bij “de Burgemeester”, een 86 jaar oude Birmees die hier met z’n dochters een restaurantje runt. Als je iets bestelt moeten ze eerst naar de markt boodschappen doen. ’s Middags even over de markt gelopen, een fles Myanmar wijn gekocht (erg duur) en een flesje whiskey (spotgoedkoop, de cola is vele malen duurder). Nog geprobeerd te internetten maar kreeg op 2 adressen geen verbinding. Marc is met ongeveer de helft van de groep de 16 kilometer lange wandeling in de omgeving gaan maken, naar de berg-volkeren; het was verschrikkelijk stoffig.
Zondag 14 maart
We rijden via Aungban eerst naar Pindaya, waar we de beroemde Pindaya Caves (karststeen grotten met meer dan 8000 Boeddhabeelden) bezoeken. Hier zien we ook Palaung mensen. Voor de ingang grote beelden van een prins die zijn pijl en boog op een reusachtige spin richt, naar een oude legende. Dan bezoeken we een parasolfabriek. Hier worden prachtige parasols helemaal handmatig gemaakt van geschept papier, bamboe en avocado-hout. Deze omgeving leeft van de landbouw, heel gevarieerd. Nu in de droge periode is het landschap leeg en bruin-rood (de aarde is hier erg ijzer-rijk), de akkers liggen al klaar voor de komende regentijd, met hoopjes mest (vermengd met kalk en as). Terug naar Aungban, hier is de doorgaande weg afgesloten en moet de bus door allerlei hele kleine straatjes. Nog een koffiepauze bij een marktje met allerlei vreemde gedroogde etenswaren, fruit, sieraden en orchideeënbollen. Doorrijden naar NyaungShwe, we hebben een mooi hotel in een dorp aan de noordkant van het Inle meer.
Maandag 15 maart
Na het opstaan zien we net de laatste monniken op bedelronde voorbijlopen. In het restaurant kunnen we ze niet zien, we hebben nog 2 kansen. We gaan fietsen huren en de omgeving verkennen. We fietsen in westelijke richting, door groene rijstvelden, bossen, dorpjes met woningen op palen, langs de westkant van het Inle meer, wat we nergens kunnen zien, totdat de weg in een klein dorp gewoon ophoudt. We vinden iemand die ons met de fietsen op zijn boot voor ca $5 naar de overkant wil varen, hier komen we in het dorpje Maing Thauk en van hier uit fietsen we weer naar het noorden terug naar Nyaung Shwe, nog even een tempel bekeken en over de markt gelopen. Valt ons op dat er hier geen bedelaars zijn, deze omgeving is de rijkste van het land.
Dinsdag 16 maart
Vandaag een vaartocht op het Inle meer. Eerst ’s ochtends vroeg de straat op om de bedelronde van de monniken te fotograferen. We lopen naar het kanaal waar we over 4 boten verdeeld worden, het kanaal is vrij lang voordat we het meer bereiken. We varen eerst naar de westkant en leggen aan bij het klooster waar we gisteren ook geweest zijn, vandaag is er markt in het dorp (onderdeel van de 5 dagen markt – om de 5 dagen markt op dezelfde plaats). We varen door enkele vrij grote dorpen op het water, met veel drijvende tuinen die met bamboestokken vastgeprikt zijn. Er werden nu veel tomaten verbouwd. Het is dit jaar extreem laag water en ze zijn continue bezig met uitbaggeren en uitdiepen van het meer om het bevaarbaar te houden. In het dorp In Paw Khone bezoeken we zijde weverijen, ook maken ze hier draad uit de lotusstengels en weven er lappen van (heel erg duur). Vervolgens bezoeken we een smederij en een sigarenfabriek (ook helemaal handmatig). Na de lunch bezoeken we de Phaung Daw Oo Pagode, de belangrijkste tempel van Inle. Daarna ook nog naar de Nga Phe Chaung Monastery, waar ze katten door een hoepel kunnen laten springen, een mooi gedecoreerd oud houten klooster. Op de terugweg maken we nog steeds veel foto’s van beenroeiers en vissers en met de ondergaande zon. ’s Avonds in het hotel een speciale dansavond voorstelling uit Shan.