Ulaanbatar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Korean Wave

Ulaanbatar,
Mongolië


De Korean Wave heeft Ulaanbaatar veroverd.

Hierop wijst onze Mongoolse gids ons wanneer we de stad ingaan. Let op Korean Fastfood, zegt ze, koffieketen caffe Bene, Seoul hairsalon.
Van K-pop en K-food tot films, tv-soapseries, mode en tech. De Korean (cultural) Wave is toonaangevend geworden in niet alleen Mongolië maar overal in Oost-Azië. K-popsterren beheersen de hitlijsten in Hong Kong, China en Mongolië. Én breken zelfs door in het Westen, zoals popartiest Psy met de Gangnam Style, zie http://youtu.be/9bZkp7q19f0

Zie het zo: in de jaren 50 raakte West-Europa in de ban van de Amerikaanse cultuur met James Dean-films, rock n roll, poedelrokken voor de meisjes en greaselook voor de jongens, hamburgers en Coca-Cola. De invloed van deze Coca kolonisatie van Europa is blijvend geworden. Iets wat hier op lijkt vindt nu plaats in Oost-Azië. Of het in de bioscoop, in de supermarkt is of op televisie, de stijlmacht van het moderne Zuid-Korea overheerst. En inderdaad, als je er op gaat letten zie je het overal in de stad. Het is meer dan een rage of trend, het is een beweging.

Seoel is cool in Ulaanbaatar.