Khongoryn Els

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ger in het late zonlicht

Khongoryn Els,
Mongolië


Slapen bij nomadenfamilies is in Mongolië heel gewoon. De mensen zijn van zichzelf gastvrij, verdienen hier een centje extra mee en voor de toerist maakt het het reizen een stuk persoonlijker.

Wanneer we bij een familie sliepen werden we standaard eerst in hun eigen ger ontvangen met warme melkthee of zwarte thee. Een schaal koekjes (vrij droog en smakeloos) stonden standaard op de grond, maar als je die in de warme thee sopte was het goed te doen.

Vooral in de gebieden waar wat meer families woonden (en meer toeristen komen) zoals hier bij de zingende zandduinen (Khongoryn Els) kreeg je een eigen ger toegewezen om in te slapen. Hier staan een paar bedden, maar verder geen voorzieningen. Als je geluk hebt staat er een kacheltje, maar dat is niet altijd het geval!

Reken op harde bedden, geen douche of stromend water, toilet is een stukje lopen (gat in de grond), maar een pracht ervaring en ontmoeting om nooit te vergeten. En die harde, planken bedden, die wennen vanzelf!

Dat je zo'n nomaden familie ook wel eens kwijt kan zijn, kun je lezen in mijn blog: http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/mongolie/west_mongolie/reisreporter/blogs/8441.html